Het Belang van Limburg

50.000 oversteken per jaar

Veerpontje verbindt beide Limburgen al twintig jaar

- Phillip PERGENS

Het veerpontje tussen Ophoven en het Nederlands­e Ohé en Laak vierde woensdag zijn twintigste verjaardag. Al sinds 1998 verbindt de veerdienst beide Limburgen. Met 50.000 toeristisc­he overzetten per jaar is het bootje nog lang niet van plan met pensioen te gaan.

De twintigste verjaardag werd gevierd met een gratis dagje varen voor de toeristen die al wandelend, maar vooral met de fiets de oversteek wilden maken. Voor een dag kostte het hen geen euro om te mogen genieten van het andere Limburgse fietsparad­ijs. “Jaarlijks gaat het om 50.000 overzetten”, vertelt Lambert Schoenmaek­ers, projectlei­der van RivierPark Maasvallei. “Het overgrote deel van de mensen zijn toeristen, maar ook buurtbewon­ers en scholieren maken gebruik van deze toch wel bijzondere verbinding.”

De Grensmaas telt vandaag drie veerpontje­s als onderdeel van het fietsroute­netwerk. “Ze zijn een cruciaal onderdeel in het verhaal van de Maasvallei als een toeristisc­he trekpleist­er die elk jaar meer dan een miljoen fietsers verwelkome­n.”

Vreemden

Het pont in Ophoven is intussen uitgegroei­d tot een stukje gemeenscha­ppelijke geschieden­is van België en Nederland. “Het heeft ook vele deuren geopend en mensen samengebra­cht”, zegt de Kinrooise schepen van Toerisme Sylvie Vanmontfor­t (CD&V). “Die Maas was in mijn jonge jaren een echte grens. De mensen aan de overzijde waren voor ons vreemden en contact was onbestaand, maar dit kleine pontje heeft daar veranderin­g ingebracht. Het werd voor vele grensbewon­ers gemeengoed en dat is misschien wel de grootste verdienste van dit project geweest”, besluit de schepen. De cijfers van veerpontje­s tonen het succes aan. “Toen enkele jaren geleden werd beslist om de gratis oversteek opnieuw betalend te maken, kenden we een dipje, maar dat zijn we weer helemaal te boven gekomen”, aldus nog Schoenmaek­ers.

 ?? FOTO PPN ?? Niet alleen toeristen, ook grensbewon­ers en scholieren maken vaak gebruik van het bootje.
FOTO PPN Niet alleen toeristen, ook grensbewon­ers en scholieren maken vaak gebruik van het bootje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium