Het Belang van Limburg

Kinderen vluchten huis uit na ontplofte airco

Oudste zoon (20) kan met broer (10), zus (12) en drie honden uit huis vluchten

- Fred PEETERS

HOESELT - Gisterenna­middag is bij het gezin Dotselaere in Alt-Hoeselt een mobiele airco ontploft. De ouders waren niet thuis. Hun 20-jarige zoon kon het toestel uit de living slepen en vluchtte daarna met zijn zusje (12) en broertje (10) en de drie honden het huis uit. De kinderen moesten even naar het ziekenhuis omdat ze veel rook hadden ingeademd. Het hele interieur zit onder een plakkerige roetlaag.

Het gebeurt zelden dat een airco ontploft. Volgens Hans Dotselaere was er waarschijn­lijk een kortsluiti­ng en heeft de interne veiligheid niet gewerkt.

Een mobiele airco is gisternami­ddag uit elkaar gespat in een huis in Alt-Hoeselt. “Onze oudste zoon Jarno heeft het toestel nog uit de living gesleept. Daarna is hij samen met zijn broer en zus en de drie honden uit het huis gevlucht. We hadden de airco pas twee weken”, zegt vader Hans Dotselaere. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht omdat ze wat rook hadden ingeademd. Door de brand hangt het hele interieur onder een plakkerige roetlaag.

De 20-jarige Jarno, zijn broer Isak (10) en zus Anaïs (12) mochten na controle in het hospitaal alweer naar huis. Ze liepen geen brandwonde­n op. De drie hebben geluk gehad. Jarno was ingedut. Gelukkig werd hij gewekt door kleine broer Isak. Jarno heeft het ontplofte toestel meteen naar het midden van de woonkamer getrokken, weg bij de gordijnen. “Ze hebben wel alle drie wat rook ingeademd en dus werden ze daar even op gecontrole­erd”, zegt brandweerc­ommandant Peter Vanspauwen. “In mijn loopbaan heb ik nog maar één keer een brand meegemaakt die werd veroorzaak­t door een mobiele airco. Dat gebeurt dus zelden.”

Het interieur van het nieuwe huis geeft een troosteloz­e aanblik. Aan de buitenkant zie je niets, maar binnen heeft de eerder kleine brand niet alleen in de woonkamer, maar ook in het hele huis voor een roetlaag gezorgd die op alle toestellen, meubels en huisraad plakt. “Dat komt door het ventilatie­systeem in onze woning. Met de lucht werd nu ook alle rook verspreid”, zegt Hans Dotselaere.

De airco die hij kocht was van het merk Qlima. “Een toestel van rond de 500 euro. Het had alle keurmerken. De airco draaide al enkele uren. Volgens mij was er een kortsluiti­ng en heeft een interne veiligheid niet goed gewerkt. We hebben in elk geval het apparaat juist gebruikt. Dit was een eerder kleine brand met grote gevolgen. Mijn vrouw is even in shock. Ik ben blij dat niemand gewond is geraakt. Het materiële, dat kunnen we vervangen.”

 ?? FOTO FP ?? Vloer en interieur werden bedekt met een plakkerige roetlaag.
FOTO FP Vloer en interieur werden bedekt met een plakkerige roetlaag.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “De drie kinderen hadden allemaal wat rook ingeademd”, zegt brandweerc­ommandant Peter Vanspauwen.
FOTO TOM PALMAERS “De drie kinderen hadden allemaal wat rook ingeademd”, zegt brandweerc­ommandant Peter Vanspauwen.
 ?? FOTO FRPE ?? Zowat het hele interieur van de nieuwe woning is besmeurd.
FOTO FRPE Zowat het hele interieur van de nieuwe woning is besmeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium