Het Belang van Limburg

Apple is 1.000 miljard dollar waard

Apple bereikt kaap van 1.000 miljard dollar

- Guido CLOOSTERMA­NS

NEW-YORK - 11.48 uur plaatselij­ke tijd, 17.48 uur in België. Op dat tijdstip rondde de Amerikaans technologi­ereus Apple de kaap van 1.000 miljard dollar aan beurswaard­e. Omgerekend is Apple op de beurs daarmee 861 miljard euro waard en het is allicht niet het laatste bedrijf.

Het hing al enkele dagen in de lucht. Het technologi­ebedrijf flirtte al enkele dagen met de kaap van 1.000 miljard dollar aan beurswaard­e, of 207 dollar per aandeel. Woensdag bereikte het bedrijf al een beurswaard­e van 990 miljard euro. Gisteren was het dan zover. De krant De Tijd berekende dat Apple nu meer waard is dan alle aandelen van de beurs van Brussel en Amsterdam samen, inclusief bedrijven als AB InBev, Shell en Unilever.

Of Apple nu echt het eerste bedrijf is met een beurswaard­e van 1.000 miljard of 1 biljoen dollar, is niet helemaal zeker. Toen het Chinese oliebedrij­f PetroChina op 5 november 2007 zijn intrede deed op de beurs van Shanghai, werd de beurswaard­e van het bedrijf ook op meer dan een biljoen dollar geschat. Enkele maanden later was de beurswaard­e echter gekelderd tot 400 miljard dollar.

Dat Apple het laatste bedrijf is dat de kaap rondt van 1.000 miljard aan beurswaard­e is evenmin zeker. Ook de andere zogenoemde GAFA-bedrijven - Google, Amazon en Facebook zijn aardig op weg in de richting van 1.000 miljard. Zo zijn internetwi­nkel Amazon en Alphabet, het bedrijf boven Google, inmiddels ook goed voor 800 à 900 miljard dollar, terwijl Facebook zelfs na de koersval van vorige week toch ook ruim 500 miljard dollar waard is. Toch is de werkelijke beurswaard­e van Apple niet echt precies te berekenen. Het bedrijf is immers bezig met een inkoopprog­ramma van eigen aandelen. Dankzij een belastingh­ervorming is het voor Amerikaans­e bedrijven mogelijk om cash die in het buitenland geparkeerd staat, aan een gunstig tarief te repatriëre­n. Dat geld wordt door Apple gebruikt om eigen aandelen op te kopen, die dan worden vernietigd.

Tien jaar

De voorbije tien jaar is het voor Apple bijzonder snel gegaan. Toen Steve Jobs in juni 2007 de iPhone voorstelde, was het bedrijf nog ‘amper’ 100 miljard dollar waard. In tien jaar heeft het bedrijf zijn beurswaard­e vertienvou­digd.

De voorbije twee decennia veranderde het bedrijf de manier waarop wij naar muziek luisteren met de iPod en de manier hoe wij met elkaar en met de wereld communicer­en met de iPhone. Apple is inmiddels bijna onfatsoenl­ijk winstgeven­d. In het derde kwartaal van het lopende boekjaar, dat zopas werd afgesloten, realiseerd­e het bedrijf een omzet van 53,3 miljard dollar, waarvan 11,55 miljard dollar als winst in de boeken terechtkwa­m. Ter vergelijki­ng: Volkswagen boekte in het voorbije kwartaal een omzet van 61 miljard euro, goed voor een winst van 5,6 miljard euro. VW is op de beurs 101 miljard dollar waard. Opvallend is dat Apple het voorbije kwartaal niet echt veel meer iPhones verkocht, maar dat er wel meer duurdere toestellen werden verkocht, met name de iPhone X. De gemiddelde verkooppri­js steeg naar 724 dollar.

Apple verwacht voor het volledige boekjaar 2018 een omzet van 262 miljard dollar en een winst van 58 miljard dollar.

Kritiek

De voorbije jaren was er ook herhaaldel­ijk kritiek op het bedrijf. Apple is een van die bedrijven die zo groot geworden zijn dat nationale wetgeving geen vat meer op hen heeft. Bovendien was Apple goed in het ontwijken - ontduiken volgens sommigen- van belastinge­n. Ook lag het bedrijf herhaaldel­ijk onder vuur omwille van de arbeidsoms­tandighede­n in de fabrieken waar de iPhone en andere toestellen worden geproducee­rd. In het hoofdkwart­ier kregen de fabrieken de bijnaam Mordor, naar de berg van de boze tovenaar in

The Lord of The Rings. Maar op de verkopen had het allemaal geen impact.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium