Het Belang van Limburg

“Hef sproeiverb­od op”

- Thomas JANSEN

Sinds vorige week mag er enkel nog met grond- of regenwater gesproeid worden. Voor vele clubs is dit een kleine ramp. De financiële schade is groot en de kans op blessures neemt toe. Zo vraagt Torpedo Hasselt een opheffing van het sproeiverb­od. Bij de provincie liepen al een tiental dergelijke vragen binnen. Joke Claesen van Noodplanni­ng en Crisisbehe­er Limburg: “Sportclubs vallen onder ‘recreatie’ en daarvoor gelden dezelfde regels als voor iedereen. Enkel de clubs uit de Pro League gelden als ondernemin­gen en mogen sproeien als hun werking anders bedreigd wordt.”

HASSELT/LEOPOLDSBU­RG - Tal van Limburgse clubs vragen de provincie om het sproeiverb­od op te heffen voor sportvelde­n. Door de aanhoudend­e warmte en het gebrek aan regen liggen de terreinen er dor en kurkdroog bij. Het gevolg? Meer kans op blessures, aangepaste trainingen én een fikse streep door de rekening. “Wij investeren ieder jaar tien- à vijftiendu­izend euro in onze velden, maar dat is dit jaar voor niets geweest”, klinkt het bij Torpedo Hasselt.

Sinds vorige week mogen u en ik enkel nog sproeien met grond- of regenwater, en dat uitsluiten­d tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens. Bij de lokale voetbalclu­bs zorgt die maatregel voor heel wat nachtwerk, en nog meer kopzorgen. Zeker bij clubs die geen waterput hebben, zoals Torpedo Hasselt. “Onze vijf velden zien er niet uit”, zucht jeugdvoorz­itter Sven De Valkenaere. “We investeren elk tussenseiz­oen tienà vijftiendu­izend euro zodat onze terreinen er optimaal bijliggen. We hebben bijvoorbee­ld pas een terrein volledig opnieuw aangelegd en ingezaaid. Daar blijft niets meer van over, en zo’n jong gras zal zich ook niet herstellen.” En qua financiële schade blijft het daar niet bij. “Om de velden te sparen, vinden de trainingen plaats in Rapertinge­n. De inkomsten van de kantine zijn nu dus nul. En onlangs hebben we een oefenwedst­rijd op verplaatsi­ng moeten laten doorgaan, in plaats van thuis. We willen trouwens al lang een waterput, maar krijgen er geen vergunning voor.”

Blessures

KESK Leopoldsbu­rg heeft wel een waterput, maar ook daar is het op het B-terrein zoeken naar een groen grasspriet­je. “Water hebben we nog voldoende, maar alle velden onderhoude­n is niet te doen”, zegt voorzitter Bert Vandermeer. “Om die te sparen vragen we onze trainers om zo veel mogelijk alternatie­ve trainingen te organisere­n, zoals een bosloop of zelfs eens gaan zwemmen. Ons jeugdtoern­ooi dit weekend gaat wel gewoon door, maar op minder terreinen dan eerst gepland.” Voetballen op zo’n kurkdroog veld is niet alleen onaangenaa­m, het vergroot ook de kans op blessures. “Door de hardheid worden de pezen en gewrichten extra belast”, zegt Philip Thys, ploegarts van het eerste elftal van KRC Genk. “Spelers hebben bovendien meer kans om hun voet om te slaan. Wie daar gevoelig voor is, moet extra aandachtig zijn.” Koen Pansaers, clubdokter bij STVV, raadt daarom aan om de trainingen zo veel mogelijk aan te passen. “Ik denk dan aan lopen op een Finse piste of in het bos. Maar het is ook een ideaal moment voor stabilisat­ie- en preventieo­efeningen, want dat gebeurt zeker bij de jeugd veel te weinig.”

Sproeiverb­od

Torpedo Hasselt vraagt een uitzonderi­ng op het sproeiverb­od door sportclubs. “Het is niet voor privébelan­g, maar wel omdat ik 300 jeugdspele­rtjes wil laten voetballen”, zegt De Valkenaere. Een oproep die veel gehoor vindt bij andere clubs, zo blijkt uit een rondvraag. De provincie Limburg kreeg al van een tiental sportveren­igingen dezelfde vraag, maar die vingen allemaal bot. “Sportclubs vallen onder ‘recreatie’, en daarvoor gelden dezelfde regels als voor iedereen”, zegt Joke Claesen van Noodplanni­ng en Crisisbehe­er Limburg. “Enkel de clubs uit de Pro League worden gezien als ondernemin­gen en mogen sproeien als hun werking bedreigd wordt.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het B-plein van voetbalclu­b KESK Leopoldsbu­rg ligt er kurkdroog bij.
FOTO DICK DEMEY Het B-plein van voetbalclu­b KESK Leopoldsbu­rg ligt er kurkdroog bij.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het B-plein van voetbalclu­b KESK Leopoldsbu­rg ligt er kurkdroog bij.
FOTO DICK DEMEY Het B-plein van voetbalclu­b KESK Leopoldsbu­rg ligt er kurkdroog bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium