Het Belang van Limburg

Stem Carles!

- Door Luc Standaert

Gaan we volgend jaar in Vlaanderen kunnen stemmen op de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont? Geruchten willen dat N-VA hem de lijstduwer­splaats aanbiedt op haar Europese lijst voor de verkiezing­en van 26 mei volgend jaar. We zitten natuurlijk volop in de komkommert­ijd, de vakantiepe­riode waarin het onnozelste nieuwtje kan uitgroeien tot staatszaak bij gebrek aan beter.

Maar de ervaring leert dat die komkommert­ijd door politieke partijen ook graag wordt gebruikt om proefballo­nnetjes op te laten, om te kijken of een wat riskantere move gaat pakken bij het publiek. In dat verband is het interessan­t dat het gerucht bij de partijtop van N-VA niet bevestigd wordt, maar vooral ook niet ontkend. Het is natuurlijk aan de N-VA zelf om te beslissen of ze één van haar zetels in het Europees Parlement aanbiedt aan een buitenland­er. Op dit ogenblik heeft N-VA vier Europarlem­entsleden. De partij gokt er misschien op dat Puigdemont, die nogal wat sympathie heeft in Vlaanderen “zijn eigen zetel meebrengt” en dus een extra zetel oplevert. Dat is niet uitgeslote­n, maar ook lang niet zeker, omdat Puigdemont vooral populair is in Vlaams-nationalis­tische kringen waar sowieso voor N-VA wordt gestemd. Wettelijk zijn er alvast weinig bezwaren tegen een ‘Vlaamse kandidatuu­r’ van Carles Puigdemont. Kandidaten voor de Europese verkiezing­en moeten burger zijn van een van de lidstaten en wonen binnen de Europese Unie. Geen enkele regel zegt dat ze in hun eigen land moeten opkomen, evenmin als er een verplichti­ng is om te wonen in het land of de regio waar je als kandidaat opkomt. Puigdemont kan rustig in zijn villa in het Waalse Waterloo blijven wonen.

Een horde die wel genomen moet worden is de kennis van het Nederlands, verplicht voor wie in Vlaanderen kandidaat wil zijn. Maar Nederlands kan je leren, in het Waalse Spa bijvoorbee­ld. En Puigdemont heeft daar nog zo’n negen maanden de tijd voor, ruim voldoende voor iemand die al vlot Frans en Engels spreekt. De vraag is natuurlijk of Carles Puigdemont zelf geïnteress­eerd is. Een zitje in het Europees Parlement levert hem de komende vijf jaar een Europees forum op voor de Catalaanse zaak, en een (zeer) behoorlijk inkomen.

Maar wellicht wil hij eerst toch grondig laten onderzoeke­n of hij zich onder dezelfde voorwaarde­n (behalve de verplichte kennis van het Nederlands) niet kan laten verkiezen op een lijst in Catalonië zelf ?

Wettelijk zijn er weinig bezwaren tegen een ‘Vlaamse kandidatuu­r’ van Carles Puigdemont. De vraag is natuurlijk wel of hij zelf geïnteress­eerd is

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium