Het Belang van Limburg

“Genoten van elke seconde van mijn roadtrip”

- Door regen en bliksem

7.500 kilometer, 21 dagen, negen landen. Danny Baptist (52) uit Bilzen heeft de voorbije weken zijn grote droom verwezenli­jkt: een roadtrip met de motor door Europa, van Italië en Spanje tot Portugal en Frankrijk, samen met motorvrien­den Valentin en Edwin.

Danny kreeg in juni 2015 prostaatka­nker. “De dokters gaven mij nog twee, drie jaar.” De reis was punt één op zijn bucket list. “Ik heb hier meer dan een jaar naartoe geleefd”, vertelt Danny vanuit Normandië, een van de laatste haltes van de rondreis. “Ik ben er dag en nacht mee bezig geweest. Het was fijn om de trip te plannen, maar ik had nooit verwacht dat ik dit nog zou mogen meemaken. Het was de reis van mijn leven. Het mocht blijven duren. Het allermoois­te? Gewoon dat we dit samen hebben kunnen doen. Mijn vrouw heeft mij enorm gemist, maar ik heb vooral genoten (lacht). Van de goede, maar ook van de negatieve dingen. We hebben heel wat meegemaakt. Alle weersomsta­ndigheden: zon, regen, hagel, storm. We hebben bergen beklommen, tot op 2.800 meter. We hebben zelfs op straat moeten slapen.”

Omdat ze niet wisten hoever ze elke dag zouden geraken, hadden Danny en co op voorhand geen slaapplaat­sen geboekt. “Toen we van Andorra kwamen, hadden we gepland om in het Spaanse Salou te slapen. Maar daar was alles volzet. We zijn dan ‘s avonds gestopt op een verlaten industriet­errein en hebben daar ons matje uitgerold. Anderhalf uur later maakte Edwin ons wakker omdat het begon te onweren. We zijn dan doorheen de regen en de bliksem weggereden, 200 km lang. Heftig! Maar terwijl de regen opspatte, was ik nog aan het lachen.” Ondanks zijn ziekte, ging het goed met Danny. “Ik ben één dag ziek geweest: buikgriep. Die dag heb ik platgelege­n. Gelukkig was dat toevallig op een rustdag.”

Plannen

“We wisten dat Danny een vechter was. Dat heeft hij hier nog eens extra bewezen”, zegt Edwin. “Hij heeft nooit geklaagd. Zelfs niet toen hij zo ziek was. Terwijl we in de vrije natuur kampeerden en hij daar in het bos zijn behoefte moest doen.” (lacht)

Voor Danny zit de nummer één van zijn bucket list er nu bijna op. “Maar zoals ik mij nu voel, denk ik niet dat dit mijn laatste reis was”, zegt hij. “Hoe meer ik kan plannen, hoe beter het met mij gaat. Ik wil vooruit blijven kijken. Niet in een zetel gaan zitten en wachten. Dingen plannen houdt mij recht. De dokters gaven mij twee of drie jaar, ik zit nu in mijn derde jaar. We bekijken het van dag tot dag. Maar eigenlijk gaat het goed. Heel goed zelfs.”

Benefiet

De roadtrip heeft ook een mooi bedrag opgeleverd voor het kankeronde­rzoek. “We hebben de vzw Rijden tegen Kanker opgericht en hebben al meer dan 15.000 euro ingezameld”, zegt Danny. “Onze reis hebben we zelf betaald, dit bedrag gaat naar het Kankerfond­s. Zelfs tijdens de rit hebben we nog geld gekregen voor de vzw, onder meer van een groep Canadezen aan wie ik mijn verhaal vertelde. Heel mooi.” Morgen om 17 uur worden Danny en zijn vrienden in Diepenbeek verwelkomt. “Ongeschore­n, we mochten ons die drie weken niet scheren van de vrouwen. Waarom

weten we niet. Wat er in Diepenbeek precies gaat gebeuren is nog een verrassing, maar er zal muziek en eten zijn. Het wordt een soort benefiet, ook die opbrengst gaat naar de vzw. Iedereen is welkom. Laten we hopen dat we zo nog de 20.000 euro halen.” Helaas kreeg Danny ook minder goed nieuws van het thuisfront. “Met Joke gaat het niet goed. We hebben om de twee, drie dagen gebeld. Ze krijgt morfineple­isters te- gen de pijn. Het was toch een dubbel gevoel: terwijl ik de rit van mijn leven reed, bleef zij achter met zoveel pijn. Ik hoop echt dat Joke er zaterdag kan bij zijn.”

 ??  ?? Danny en vrienden naderen het einde van hun roadtrip. “We mochten ons onderweg niet scheren van de vrouwen.” Morgen zijn ze weer thuis.
Danny en vrienden naderen het einde van hun roadtrip. “We mochten ons onderweg niet scheren van de vrouwen.” Morgen zijn ze weer thuis.
 ??  ??
 ?? HBVL
FOTO ?? Danny en Joke Baptist, peter en petekind, zijn allebei ongeneesli­jk ziek. “De eerste van onze laatste wensen hebben we verwezenli­jkt.”
HBVL FOTO Danny en Joke Baptist, peter en petekind, zijn allebei ongeneesli­jk ziek. “De eerste van onze laatste wensen hebben we verwezenli­jkt.”
 ??  ??
 ??  ?? Halte in la Bonette.
Roadtrippa­rty, zaterdag 4 augustus vanaf 16 uur, aan de voetbalkan­tine in de Lutselusst­raat in Diepenbeek Meer informatie op www.facebook.com/ Rijdenvoor­kanker/
Halte in la Bonette. Roadtrippa­rty, zaterdag 4 augustus vanaf 16 uur, aan de voetbalkan­tine in de Lutselusst­raat in Diepenbeek Meer informatie op www.facebook.com/ Rijdenvoor­kanker/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium