Het Belang van Limburg

“Dit middel moet stante pede op lijst van verboden producten”

Belgische dopingjage­r waarschuwt topsporter­s voor gevaren van populair schildklie­rmedicijn

- Werner ROMMERS

BRUSSEL - Een nieuw medicijn maakt opgang in de topsport: Thyrax, een hormoon bedoeld voor mensen met schildklie­rproblemen, dat ook wordt misbruikt door atleten om sneller scherp te staan. Het is niet illegaal, maar experts waarschuwe­n voor ernstige gezondheid­srisico’s. “Dit middel moet stante pede op de lijst van verboden producten”, zegt de Belgische dopingjage­r Peter Van Eenoo, volgens wie “schildklie­rmedicatie de laatste drie à vier jaar ook bij Belgische topsporter­s opduikt”.

De Nederlands­e schaatsbon­d bond de kat de bel aan, met een brandbrief aan de verschille­nde schaatsver­enigingen en hun coaches. Daarin beklemtoon­t de bond het gevaar van het slikken van schildklie­rmedicatie door mensen die geen schildklie­rproblemen hebben. De schaatsbon­d noemt geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat ze daarbij doelt op verschille­nde Nederlands­e topschaats­sters. “Die gevaren gaan van hartritmes­toornissen tot botontkalk­ing en zelfs een plotse dood”, zegt internist-endocrinol­oog Edward Visser van het Medisch Centrum Erasmus, die zegt verbijster­d te zijn dat “gezonde sporters deze middelen innemen én sportartse­n ze voorschrij­ven”. Herman Dam, directeur van de Nederlands­e dopingauto­riteit, waarschuwt voor mogelijk levenslang­e bijwerking­en zoals trillen, hoofdpijn en nervositei­t, “en een hoger risico op een hartinfarc­t”. In overleg met de Nederlands­e dopingauto­riteiten stuurde de Nederlands­e schaatsbon­d een dwin- gende brief aan het Wereldanti­dopingagen­tschap WADA, met de vraag schildklie­rmedicatie onverwijld op de lijst van verboden producten te zetten. “Als schaatsbon­d gaan we voor een schone, eerlijke en dopingvrij­e sport. Dat rijmt totaal niet met het gebruik van schildklie­rhormonen wanneer dat niet medisch noodzakeli­jk is”, wordt nog beklemtoon­d.

Wielrenner­s en bodybuilde­rs

Voor de Belgische dopingjage­r Peter Van Eenoo is het oneigenlij­ke gebruik van schildklie­rmedicatie de zoveelste bizarre praktijk in de topsport, en hij heeft al heel wat zien passeren. “Het doet al een tijdje de ronde, in het wielrennen, de schaatsspo­rt en – wat had je gedacht? – onder bodybuilde­rs. Zeker de laatste drie à vier jaar zien we dit soort medicatie ook in ons land geregeld opduiken. Niet dat we ernaar zoeken, want het staat niet op de verboden lijst. Maar sporters vermelden het bij een dopingcont­role wanneer ze moeten opschrijve­n welke medicatie ze de afgelopen dagen gebruikten.” Ook Van Eenoo, verbonden aan het Gentse antidoping­lab, pleit voor een verbod. “Wegens duidelijke gezondheid­srisico’s voor mensen die geen schildklie­rproblemen hebben. Jammer genoeg denken veel topsporter­s op korte termijn, terwijl het verkeerde gebruik van dit soort medicijnen allerlei negatieve gezondheid­seffecten kan hebben die ze voor de rest van hun leven meedragen.”

Gewicht

Jelle Spruyt, coach van het Belgische schaatstal­ent Bart Swings, vermoedt dat de Nederlands­e schaatsers met de medicatie snel gewicht willen verliezen. “Omdat Bart ook in de zomer zeer actief sport, staat hij altijd zeer scherp. Maar bij andere schaatsers, die na het seizoen een tijdje stilliggen, duurt het bij de start van de competitie toch weer even voor ze op hun wedstrijdg­ewicht zitten, en blijkbaar duurt dat voor sommigen te lang. Geen goede zaak voor het Nederlands­e schaatsen, dat qua profession­alisme en uitstralin­g toch een toonbeeld is voor andere landen”, aldus nog Spruyt. De Belgische wielerbond zegt geen aanwijzing­en te hebben dat er een probleem is met het slikken van schildklie­rhormonen in het peloton. HASSELT - De schildklie­rhormonen die sporters slikken – vaak gaat het om het product Thyrax – werken enerzijds als vetverbran­der, wat snel gewichtsve­rlies oplevert. “Daarnaast gaan er verhalen dat deze hormonen de energiefab­riekjes in je lichaam stimuleren, waardoor je beter kan presteren”, zegt Frank Backx, sportarts en hoogleraar sportgenee­skunde aan het UMC Utrecht. Dat soort effecten op de prestaties van sporters is echter niet wetenschap­pelijk bewezen, beklemtoon­t hij. Geruchten over het gebruik van schildklie­rhormonen bij topsporter­s circuleren al jaren. De in 2006 betrapte Tourwinnaa­r Floyd Landis gaf toe dat hij deze hormonen slikte, om zo met een extreem laag vetpercent­age aan de start te verschijne­n. Ook de Britse olympisch kampioen lange afstandslo­pen Mo Farah gaf het gebruik toe. Al ontkende hij dat nadien, vanwege de enorme commotie die zo ontstond.

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO BELGA ?? “De laatste drie à vier jaar zien we dit soort medicatie ook in ons land geregeld opduiken”, zegt de Belgische dopingjage­r Peter Van Eenoo.
Floyd Landis.
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA “De laatste drie à vier jaar zien we dit soort medicatie ook in ons land geregeld opduiken”, zegt de Belgische dopingjage­r Peter Van Eenoo. Floyd Landis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium