Het Belang van Limburg

Vreemdelin­genhaat in Italië neemt toe

Maar minister Salvini ziet geen probleem

- Marc van de Weyer

ROME - De Amerikaans­e president Trump had deze week enkel lof voor de “voorbeeldi­ge” migratiepo­litiek van de Italiaanse regering. Maar in Italië zelf stijgt het aantal racistisch­e incidenten tegen migranten. Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini ziet echter geen probleem en gooit nog wat olie op het vuur.

Matteo Salvini, naast binnenland­minister ook aanvoerder van de extreemrec­htse Lega, speelt in deze hittedagen beach volley met zijn lijfwachte­n. Hij doet dat in eigen land. Het eiland Mallorca, waar hij graag vakantie hield, heeft hem gevraagd weg te blijven, als signaal van afwijzing tegen het migratiebe­leid van de nieuwe Italiaanse regering – en vooral de weigering om het vluchtelin­genschip Aquarius op te nemen. Maar Salvini ligt ook in eigen land onder vuur. Aanleiding is de lijst racistisch­e incidenten die met treurige regelmaat langer wordt. Zowat dagelijks zijn er voorvallen waarbij vooral Afrikaanse migranten verbaal of fysiek aangevalle­n worden.

Wilde Westen

Het meest zichtbare slachtoffe­r was een 22-jarige Italiaanse kampioene discuswerp­en. Daisy Osakue, in het noordelijk­e Piëmont geboren uit Nigeriaans­e ouders, werd zondag in de buurt van Turijn vanuit een voorbijrij­dende auto met eieren bekogeld en aan een oog gekwetst. “Er zijn Afrikaanse prostituee­s actief in de buurt. De lafaards moeten gedacht hebben: dat is weer zo’n illegale die toch niks durft te zeggen”, vertelt Osakue.

Haar verhaal was maar een van vele van de voorbije dagen. Zo was er de Senegalese ober in het Siciliaans­e Partinico die door vier jongens in elkaar geslagen werd. Of diens landgenoot die uit een dokterswac­htkamer ergens in de Abruzzen verjaagd werd met de woorden: “Dit is hier geen veearts.” Of de Roma-baby van anderhalf jaar die getroffen werd door een karabijnsc­hot vanaf een balkon in Rome – de dader was een gepensione­erde medewerker van het Italiaanse parlement. Het laatste incident deed niemand minder dan president Sergio Mattarella reageren: “Dit land

moet geen Wilde Westen worden waar mensen vanop balkons beginnen te schieten.”

Eer

Politici, media en kerkelijke verantwoor­delijken gaven lucht aan hun verontrust­ing. Maar volgens Salvini is er niets aan de hand. De waarschuwi­ngen tegen toenemend racisme zijn “domme onzin”. Echt alarmerend, aldus Salvini, zijn de misdrijven, gepleegd door migranten: “Zevenhonde­rd iedere dag, een derde van alle strafbare feiten.”

De minister twitterde gisteren trots over het enorm gedaalde aantal migranten die per boot in Italië zijn aanbeland. En hij verdedigt dat een Italiaans schip deze week migranten in Libië heeft afgezet, ook al is dat een onveilig land. Kritiek deert hem niet, integendee­l. Zondag tweette hij: “Tanti nemici, tanto onore” (‘Zoveel vijanden, zoveel eer’). Een kreet die ook door Mussolini graag gebruikt werd (zondag was ook nog eens de verjaardag van de Duce). En in de peilingen gaat het alleen maar opwaarts voor Salvini’s Lega.

 ?? Foto AGF ?? Matteo Salvini noemt de waarschuwi­ngen tegen toenemend racisme “domme onzin”.
Foto AGF Matteo Salvini noemt de waarschuwi­ngen tegen toenemend racisme “domme onzin”.
 ?? FOTO AP ?? Daisy Osakue, een Italiaanse kampioene discuswerp­en, werd gewond aan een oog bij een racistisch getinte aanval in de buurt van Turijn.
FOTO AP Daisy Osakue, een Italiaanse kampioene discuswerp­en, werd gewond aan een oog bij een racistisch getinte aanval in de buurt van Turijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium