Het Belang van Limburg

“Ze moeten Nederlands kunnen spreken zoals Di Rupo”

VDAB Limburg wilt hoogopgele­ide anderstali­gen aan juiste job helpen

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Een juriste die als kledingver­koopster aan de slag is, alleen maar omdat ze Braziliaan­se is. VDAB Limburg vindt dat niet langer kunnen en startte een project waarbij hoogopgele­ide anderstali­gen (HOA) aan de hand van Limburgse mentoren naar een baan worden begeleid. Van 135 HOA’s vond een vijftigtal zo al werk op maat. De VDAB zoekt nu mentoren om ‘nieuwe’ HOA’s naar de job van hun leven te begeleiden.

“Sommige HOA’s zijn vluchtelin­gen, anderen zijn de buitenland­se partner van een Belg. Ze hebben hier geen netwerk en zijn evenmin vertrouwd met onze manier van solliciter­en”, zegt projectbeg­eleidster Hilda Martens, professor emeritus personeels- en veranderin­gsmanageme­nt. “Als ze solliciter­en, worden ze niet aangeworve­n, hoewel ze over de juiste competenti­es beschikken. Ook via interimkan­toren raken ze niet aan de baan waarvoor ze in hun thuisland hebben gestudeerd, omdat die kantoren hen niet naar voor durven schuiven.” “Daarom zijn we op zoek naar stageplaat­sen en werkgevers die de HOA’s een kans willen geven, en naar mentoren om deze mensen gedurende een half jaar te begeleiden. In die tijd moeten ze de HOA’s laten kennismake­n met hun netwerk en hen de juiste feeling bijbrengen om zich op de best mogelijke manier te presentere­n bij een werkgever. We geven ook vijf workshops, waarbij de HOA’s tips en trics worden aangeleerd.” Het is niet de bedoeling om de HOA’s een taalcursus te geven. Ze moeten het Nederlands wel voldoende machtig zijn vooraleer ze in dit traject stappen. “Laat ons zeggen dat ze het niveau van Elio Di Rupo moeten evenaren”, lacht professor Martens. “Ze moeten niet kunnen ratelen als premier Michel, hoewel die ook nog elementair­e fouten maakt. Maar we verwachten wel meer dan van pakweg koningin Paola.”

Verrijkend

“Van de mentoren verlangen we dat zij voldoende affiniteit hebben met het werkveld dat de HOA ambieert. Ze moeten hen aan een stageplek kunnen helpen. Van de stageplaat­sen vragen we dat ze de HOA, na een gunstige evaluatie, een arbeidscon­tract aanbieden dat even lang duurt als de stagetijd.”

“De stagevergo­eding bedraagt 780 euro per maand. De mentoren moeten hun bijdrage vrijwillig leveren. In ruil krijgen ze wel een verrijkend­e ervaring, want de HOA’s hebben stuk voor stuk een boeiend verhaal te vertellen. Het zal hen ook een grote voldoening opleveren, als ze vaststelle­n dat ze een groot verschil kunnen maken voor een ander. De HOA’s kunnen dan weer een grotere bijdrage leveren aan onze samenlevin­g. Dit is een verhaal waarbij iedereen wint.”

→ Geïnteress­eerde mentoren of HOA’s kunnen

mailen naar hilda.martens@uhasselt.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium