Het Belang van Limburg

Juriste in Brazilië, hier verkoopste­r in Primark

-

HASSELT - Nivia Freitas Xavier (48) woont sinds 2005 in ons land. Ze bleef hangen toen ze als toeriste op bezoek was, en voor de charmes van Hasselt en een van zijn inwoners viel. Zo offerde ze ook haar loopbaan als advocate op.

In haar geboortela­nd Brazilië was Nivia afgestudee­rd in de rechten en had ze zeven jaar als advocate en drie jaar als assistent-rechter gewerkt. Maar met haar diploma en al die ervaring vond ze in ons land geen gepaste baan.

“Ik heb ook hier nog opleidinge­n gevolgd en gesollicit­eerd, maar het draaide steeds op niets uit. Ik zag dat Vlaamse kandidaten soms de job kregen, hoewel ze zeker niet beter waren dan mij. Een professor van de universite­it van Maastricht vertelde me dat ik alleen werk zou kunnen vinden in een advocatenk­antoor dat zaken deed met Brazilië.”

Hogerop

“Uiteindeli­jk raakte ik zo ontmoedigd dat ik mijn zoektocht naar een hogere functie ben gestaakt. Ik ben in de horeca aan de slag gegaan en heb ook een tijdje een eigen zaak gehad. Een tweetal jaar geleden kon ik als verkoopste­r beginnen bij Primark en daar voel ik me heel goed. Maar er blijft ook iets knagen, omdat ik weet dat er zoveel meer in me zit.” “Toen het aanbod kwam van de VDAB, om me te begeleiden in een zoektocht naar een baan op mijn maat, heb ik die kans met beide handen gegrepen. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Dankzij de persoonlij­ke begeleidin­g heb ik mijn zelfvertro­uwen herwonnen, en dat weerspiege­lt zich in de manier waarop je je naar kandidaat-werkgevers presenteer­t. Wat ik wil? Hogerop. In de administra­tie of als assistent bij het management. Ik wil doen wat ik kán!”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Nivia Freitas Xavier woont al sinds 2005 in ons land, maar werkt nog steeds onder haar opleidings­niveau.
Foto SERGE MINTEN Nivia Freitas Xavier woont al sinds 2005 in ons land, maar werkt nog steeds onder haar opleidings­niveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium