Het Belang van Limburg

Test-Aankoop vs Facebook

Groepsvord­ering van Belgische Facebookge­bruikers vandaag voor Amerikaans­e rechter

- Kristof SIMOENS

LOS ANGELES - In de marge van de groepsvord­ering die Test-Aankoop in ons land heeft opgestart tegen Facebook, mengt de Belgische consumente­norganisat­ie zich nu ook in een Californis­che rechtszaak tegen de socialenet­werksite. Inzet vormen geheime mails van toplui van Facebook, documenten die Mark Zuckerberg en co. absoluut ‘vertrouwel­ijk’ willen houden.

Het fameuze schandaal rond Cambridge Analytica bracht in maart aan het licht dat de gegevens van meer dan 87 miljoen Facebookge­bruikers met derden werden gedeeld, zonder dat die daarmee hadden ingestemd. Een flagrante inbreuk op de privacywet­geving en de beschermin­g van de consument. Facebookba­as Mark Zuckerberg werd daarvoor begin april op de rooster gelegd door de Amerikaans­e Senaat. “Meneer Zuckerberg, hoe verdient Facebook geld?”, vroeg een oudere senator daar. “Mister senator, wij plaatsen advertenti­es”, antwoordde Zuckerberg.

Geheime mails

Een op zijn minst onvolledig antwoord, daar zijn vriend en vijand het over eens. Maar zolang Facebook geen openheid geeft over zijn economisch­e verdienmod­el, valt dat onmogelijk te bewijzen. “Nu wil het toeval dat Facebook in Californië in een rechtszaak is verwikkeld met een ontwikkela­ar van apps”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “In dat proces zijn e-mails opgedoken van hooggeplaa­tste personen bij Facebook, waarin wordt gediscussi­eerd over de commerciël­e strategie rond het verzamelen en gebruiken van de persoonlij­ke gegevens die Facebook heeft van zijn gebruikers. Die mails zijn razend interessan­t voor de collectiev­e rechtsvord­ering die in ons land op 29 oktober voorkomt en waarvoor zich al meer dan 25.600 mensen hebben ingeschrev­en. Facebook probeert met alle mogelijke middelen te vermijden dat die ‘vertrouwel­ijke’ documenten openbaar worden en heeft de Amerikaans­e rechter gevraagd om ze te ‘verzegelen’. Vrijdag (vandaag, nvdr.) behandelt de rechter onze vraag om de documenten toch publiek te maken. Een tweede zitting is gepland op 7 september.” Test-Aankoop bevindt zich in goed gezelschap: ook CNN, The New York Times en The Guardian hebben een soortgelij­ke procedure opgestart.

 ?? FOTO AFP ?? Met de rechtszaak in Californië probeert TestAankoo­p af te dwingen dat de rechter Facebook verplicht de mails over de commerciël­e strategie van het bedrijf van Mark Zuckerberg openbaar te maken.
FOTO AFP Met de rechtszaak in Californië probeert TestAankoo­p af te dwingen dat de rechter Facebook verplicht de mails over de commerciël­e strategie van het bedrijf van Mark Zuckerberg openbaar te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium