Het Belang van Limburg

“Ik dacht: is dit een grap?”

- Roger COX

Kapitein en rechtsback. Het voetbalsei­zoen is amper begonnen of het heeft voor Jordan Botaka al een paar flinke verrassing­en in petto. Opvolger van Steven De Petter bij STVV? “Ik dacht dat het een grap was.” En rechtsacht­er? “Dat kon de coach toch niet menen!” Jazeker. Marc Brys was bloedserie­us. Van een carrièresw­itch gesproken.

Jordan Botaka, de 25-jarige Nederlande­r met Congolese roots, is rad van tong. Knappe kerel die hem kan vastpraten. Bovendien spreekt hij vlot Nederlands, Frans, Engels en een aardig mondje Portugees. Mooi meegenomen in een multicultu­reel gezelschap als dat van STVV. “Toch was ik compleet verrast, toen de coach me vertelde dat hij in mij de nieuwe aanvoerder zag”, aldus Botaka.

Hij vróeg het niet, hij zeí het?

“Zo is dat. Ik had wel gemerkt dat hij me veel verantwoor­delijkhede­n gaf. Maar dit kwam toch als een donderslag bij heldere hemel. Ik dacht in eerste instantie: dit is een grap. Dat was het niet.”

Wat was je reactie?

“Ik wilde eerst een babbel met Steven De Petter en met de anciens in de kern. Die moesten erachter staan. Anders deed ik het niet. Toen die gesprekken goed verliepen, heb ik ja gezegd. Bezus is nu trouwens vice-aanvoerder.”

Ben je nu veranderd? In de kleedkamer en op het veld, bedoel ik.

“Neen. Ik blijf gewoon mezelf. Ik heb die band niet nodig om mijn verantwoor­delijkheid te nemen. Ik kan met iedereen goed overweg. Dus waarom zou ik me anders voordoen dan ik ben? Natuurlijk voel ik nu wel meer verantwoor­delijkheid. Een stom voorbeeld: als we om 9 uur op de club moeten zijn, kom ik niet om vijf voor negen binnen. De kapitein moet bij de eersten zijn. Ik moet het goeie voorbeeld geven.”

Een club heeft ook een sociale rol. Je gaat nu vaker worden gevraagd voor dergelijke activiteit­en.

“Geen probleem. Dat sociale heb ik van thuis uit. Mijn vader is zes jaar geleden gestorven. Sindsdien voel ik me verantwoor­delijk voor mijn familie. Mijn moeder, mijn drie zussen en mijn broertje wonen hier in België, ik zorg ervoor dat ze niks tekortkome­n. Idem met activiteit­en rond de club. De club is mijn werkgever. Daar leef ik voor. Daar moet alles voor wijken. Vorige week heb ik nog een afspraak in Gent afgezegd om naar Brussel te rijden. De kapiteins werden daar verwacht voor een kennismaki­ng met de nieuwe reglemente­n.”

Heeft STVV een moeilijke kleedkamer?

“Nee hoor. Niemand heeft sterallure­s. We verdragen kritiek en opmerkinge­n van elkaar. Ik merk ook dat iedereen zich makkelijk integreert. Ik ben hier opgegroeid, maar de Europese cultuur is niet de mijne. Toch pas ik me aan. Dat geldt ook voor onze Zuid-Amerikanen, Japanners, Afrikanen. We spreken allemaal al enkele woorden Japans.”

Marc Brys verraste je nog met iets anders. Hij ziet in jou een rechtsback.

“Ik word vaak omschreven als een moeilijk persoon. Maar eigenlijk ben ik heel flexibel. Omdat we in de voorbereid­ing in een wedstrijd een mannetje te weinig hadden, moest ik rechtsback spelen. Geen probleem. Alleen, wat dan volgde, kwam wel even aan. De coach wilde dat experiment voortzette­n. Ik had er volgens hem de snelheid, de kracht en de techniek voor.”

Maar dat zag jij niet zitten?

“Eigenlijk niet. Ik heb altijd aanvallend gedacht. Nu moest ik plots defensief denken en handelen. Natuurlijk proberen moderne backs zo hoog mogelijk te spelen. Maar toch. Nu goed, ik heb in de volgende matchen één helft als buitenspel­er en één helft als rechtsback gespeeld. Het liep steeds beter.”

Dus zei Marc Brys: we doen het.

“En ik antwoordde: jij bent de baas. Nee, hij heeft me niet gepusht. Als ik me er niet goed bij voel, gaat het niet door. Maar ik wil het wel proberen. Ik spiegel me aan De Norre. Die was middenveld­er en is nu onbetwist als linksback. Ik heb de knop omgedraaid en ga er vol voor.

Maar evident is het niet. Lang geleden dat ik nog zo heb moeten nadenken op het veld. Ik ben na elke training, elke match uitgeput. Maar daar moet ik doorheen. Gelukkig staan mijn medeverded­igers me bij met raad en daad.”

Hoe loopt het met de nieuwe technische staf?

“Heel goed. En ik zeg dat niet omdat ik nu die band heb. Ik zeg wat ik denk. Wat mij bevalt, is, één, de duidelijkh­eid. De trainers weten waar ze naartoe willen. En, twee, ze zijn heel menselijk. Ze willen weten hoe het thuis gaat, of we ons goed in ons vel voelen. Dat apprecieer ik enorm. Zo dwing je respect af. De voorbije weken was er wat hommeles rond Teixeira, Legear en Bezus. Maar op training merkte je daar niks van. Ze bleven door het vuur gaan. Als de relatie met de coaches niet goed is, zit je met drie rotte appels. Nog zoiets. Onze materiaalm­an Valère heeft vorige week wel 70 uren geklopt. Niet normaal. De trainer heeft dat ook in de verf gezet. Nu, pas op, als er niet goed wordt getraind, krijgen we het ook te horen.”

De buitenwere­ld is redelijk sceptisch over dit STVV.

“Dat was een jaar geleden ook zo. Maar dan klopten we Gent en kregen we een boost. Ik weet, tegen Cercle hadden we moeten winnen. Maar de nieuwkomer­s hebben wat tijd nodig om het niveau op te pikken. Dat moeten we accepteren. Ik heb er alle vertrouwen in. Het gaat klikken.”

Zondag volgt Genk. Wat heb je van hen al gezien?

“Veel goals (lacht). De machine draait. Respect voor Philippe Clement, die ik nog gehad heb bij Club Brugge. Nu, wat Lokeren liet zien, was bepaald droevig. Wij gaan ons zo niet laten afslachten. Ik merk dat in onze groeps-app iedereen er al sinds maandag mee bezig is. Dat verheugt me.”

Verliezen is verboden.

“Ik weet het. Ik tekende bij STVV op 24 juni 2017, mijn verjaardag. Vijf minuten later kreeg ik een eerste bericht. Winnen tegen Genk en het seizoen is perfect. We zijn er ons van bewust dat dit voor de fans de match van het jaar is. Vorig jaar pakten we 4 op 6. Daar wil ik opnieuw voor tekenen. Maar zij zullen wel met wraakgevoe­lens rondlopen. Wij gaan dat niet laten gebeuren. We gaan niet naar ginds voor 1 punt, wel om te winnen.”

Als we om 9 uur op de club moeten zijn, kom ik niet om vijf voor negen binnen. De aanvoerder moet bij de eersten zijn en het goede voorbeeld geven

Jordan BOTAKA

Rechtsback spelen, zag ik eerst niet zitten, maar nu voel ik me er goed bij. Ik heb de knop omgedraaid

Jordan BOTAKA

 ??  ?? JORDAN BOTAKA de nieuwe kapitein en rechtsback
van STVV
JORDAN BOTAKA de nieuwe kapitein en rechtsback van STVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium