Het Belang van Limburg

“Beste zitje in het stadion”

Doelman Danny Vukovic geniet van Genkse combinatie­s

- Marnik GEUKENS

Roteren om fris te houden. En om iedereen op niveau te krijgen. Het is het credo van Philippe Clement in augustus, doelman Danny Vukovic schaart er zich helemaal achter. “In Luxemburg was ik de grootste supporter van Jackers”, zegt de Australiër. “Nordin is meer dan een ploegmaat, hij is een vriend.”

De uitspraak typeert de hechte groepssfee­r die momenteel heerst in de Genkse kleedkamer. Zondag worden de rollen overigens weer omgedraaid, vanaf dan zou het wel eens voor een hele poos de beurt aan Vukovic kunnen zijn onder de Genkse lat. Coach Philippe Clement gaf al aan dat hij niet gewonnen is voor een beurtrol in de competitie en Europa. Bovendien keerde Vukovic volgens insiders messcherp terug uit vakantie en maakt hij indruk op training.

“Ik heb me nooit beter gevoeld”, geeft Vukovic toe. “Zowel het hoofd als de benen zijn fris, ik besef nu pas hoe zeer ik aan vakantie toe was. Die trip naar Tenerife, onze eerste vakantie in twee jaar, heeft me enorm deugd gedaan.”

Ook de huidige hittegolf zal je niet kunnen deren.

Vukovic: “Ik ben inderdaad een en ander gewoon, in Australië wordt het volledige seizoen afgewerkt tijdens de zomermaand­en. Dan zijn dit geen abnormale temperatur­en. Natuurlijk heb ik het soms ook moeilijk, maar de kou in de winterperi­ode is veel erger voor een keeper. Wij kunnen ons moeilijk warm houden tijdens een wedstrijd, het is moeilijk keepen met verkleumde handen en voeten.”

Hoe kijk je terug op het WK?

“Jammer genoeg pakten we maar één punt, tegen Denemarken. We verdienden toen de zege, ook tegen de latere wereldkamp­ioen Frankrijk zat er meer in. We hadden controle over de wedstrijd, tot we de 1-2 slikten via een owngoal. Extrasport­ief was het een onvergetel­ijk avontuur. Dat ook mijn vrouw en zoontje van dichtbij konden meemaken, de Australisc­he voetbalbon­d had voor hen een ‘Family Tour’ georganise­erd, zodat we mekaar regelmatig konden zien.”

Intussen is de bal hier alweer aan het rollen. Had je verwacht dat jullie zo snel zo’n hoog niveau zouden halen?

“Ergens verrast het me niet. De terugkeer uit blessure van Sander Berge en Leandro Trossard maakt een groot verschil, dat zag je al aan het eind van vorig seizoen. Bovendien kwam er vers bloed, allemaal spelers met kwaliteit. De stevige concurrent­ie zorgt voor erg veel scherpte. Ook bij mij. De coach gebruikt dat goed, hij houdt iedereen fris. Natuurlijk wil je als speler liefst elke wedstrijd op het veld staan. Maar iedereen beseft dat dit de beste manier is om deze zware maand met veel wedstrijde­n door te komen.”

Gevolg is wel dat je op de openingssp­eeldag werkloos was tegen Lokeren.

“Dat stoort me niet, alles draait om winnen. Ik kan ook genieten van onze combinatie­s, ik heb het beste zitje in het stadion. Hoe die bal zondag bij die eerste goal circuleerd­e, nadat ik hem in het spel had gebracht: fantastisc­h.”

Het moet voor veel vertrouwen zorgen richting derby.

“Die 1 op 6 van vorig seizoen ligt nog zwaar op de maag. Bij ons en bij de fans, dat willen we rechtzette­n.”

 ?? Foto BELGA ?? Vukovic is ook populair bij de Genkse aanhang.
Foto BELGA Vukovic is ook populair bij de Genkse aanhang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium