Het Belang van Limburg

Van Eupen naar Barça

Club van Lionel Messi heeft 6 tot 8 miljoen veil voor

- Michaël VAN DAMME/Thomas STANDAERT

Ongeloofli­jk, maar waar. FC Barcelona staat op een zucht van de handtekeni­ng van een speler van KAS Eupen, de club die vorig seizoen pas op de laatste speeldag de degradatie uit onze eerste klasse kon ontlopen. De 19-jarige Senegalees Moussa Wagué heeft zijn medische tests afgelegd bij de club van Lionel Messi en zou tussen de 6 en de 8 miljoen euro kosten.

Helemaal rond is de transfer nog niet, maar Wagué heeft wel al zijn medische tests afgelegd bij FC Barcelona. Het lijkt bizar dat een van de grootste clubs ter wereld een 19-jarige Senegalese rechtsacht­er komt halen bij een van de kleinste clubs uit de Belgische eerste klasse, maar zo onlogisch is het niet.

Meer zelfs, Eupen versaste eerder al een speler naar Barça: Diawandou Diagné. In 2014 kocht de Catalaanse club de Senegalese verdediger van Eupen om het B-elftal te versterken. Na één seizoen keerde hij op huurbasis terug naar Eupen en vorige zomer gebeurde dat definitief nadat zijn contract bij Barcelona was beëindigd.

De link tussen Barça en Eupen werd gelegd door de sportprogr­amma’s van de Qatarese overheid. In 2012 werd Eupen overgenome­n door Aspire Zone Foundation uit Qatar met de bedoeling er talenten te stallen uit de Qatarese spelersaca­demie Aspire. Tegelijk, tussen 2011 en 2016, was Qatar de shirtspons­or van FC Barcelona via Qatar Foundation.

Titularis op WK

Barcelona zou een transferso­m tussen de 6 en de 8 miljoen euro betalen voor Wagué. Dat lijkt immens, maar de Senegalese rechtsacht­er speelde wel alle groepsmatc­hen van Senegal op het WK en scoorde tegen Japan. Met dat doelpunt werd hij de jongste Afrikaanse doelpunten­maker ooit op een wereldbeke­r. Vorige zomer betaalde Everton al 8 miljoen euro voor een speler van Eupen, de Nigeriaan Henry Onyekuru. En AA Gent gaf Eupen 3,85 miljoen euro voor de Senegalees Mamadou Sylla. Volgens de Catalaanse sportkrant­en Sport en El Mundo Deportivo is het niet de bedoeling dat Wagué zomaar geparkeerd wordt bij het B-elftal van Barça. Hij zou ook af en toe naar het A-elftal pendelen. Het plan zou zijn om Sergio Roberto definitief naar het middenveld door te schuiven en van de Portugees Semedo de vaste rechtsacht­er te maken met Wagué als mogelijke vervanger. In Eupen speelde Wagué in anderhalf seizoen 43 wedstrijde­n. Onder de offensieve coach Jordi Condom was hij titularis, maar de defensief ingestelde Makelélé koos toch liever voor de zekerheid met Tirpan.

Eupen hoopte vóór het WK dat Wagué een goede beurt zou maken in Rusland met het objectief grof geld van hem te maken. Dat lijkt nu te lukken. Misschien komt de strafste Belgische transfer van deze mercato wel op naam van KAS Eupen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Wagué was bij Senegal basisspele­r op het WK en scoorde tegen Japan.
Foto PHOTO NEWS Wagué was bij Senegal basisspele­r op het WK en scoorde tegen Japan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium