Het Belang van Limburg

Koppen gevaarlijk­er voor vrouwen dan voor mannen

-

Er waren al eerder waarschuwi­ngen dat koppen voor voetballer­s, zeker voor jeugdspele­rs, schadelijk is voor de hersenen. Nu toonde een Amerikaans­e studie aan dat het voor vrouwen nog vijf keer gevaarlijk­er is.

Het Amerikaans­e vakblad Radiology beroept zich daarvoor op een experiment­eel onderzoek waarbij tussen 2013 en 2016 49 mannelijke en 49 vrouwelijk­e voetballer­s van gemiddeld 25,7 en 25,8 jaar per jaar respectiev­elijk gemiddeld 487 en 469 keer kopten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de vrouwen vijf keer meer schade opliepen bij het koppen dan mannen, de hersenstam was bij de vrouwen vijf keer meer beschadigd. Bovendien bleken bij de vrouwen ook acht hersengebi­eden aangetast, bij de mannen slechts drie. De studie geeft geen uitleg voor de verschille­n, die kunnen te wijten zijn aan de weerbaarhe­id van de nek, hormonen of genetische verschille­n. Radioloog Patrick Seynaeve, verbonden aan het AZ Groeninge Kortrijk waarschuwd­e tien jaar geleden al na een radiologen­congres in Chicago voor de gevaren van het koppen. “Uit onderzoeke­n in het American football bleek toen al het risico op hersenlets­els. Stilaan komt er nu toch een bewustword­ing. Blijkbaar overweegt de FIFA nu wel een reglements­wijziging waarbij niet langer meer mag worden ingegooid, wat veel meer luchtdduel­s impliceert, maar zal moeten worden ingetrapt. Het wordt hoog tijd.”

Minder sterke nekspieren

Dat het risico bij vrouwen groter is, verbaast hem enigszins. “Omdat de hersenen bij mannen en vrouwen relatief gelijk zijn. Een verklaring zou inderdaad de nekspieren kunnen zijn. Die zijn bij vrouwen minder sterk waardoor er meer kans is op trauma’s, kleine bloedingen, in de hersenen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium