Het Belang van Limburg

“Niet verstoppen achter budget”

- Piet DINGENS

Lommel SK trapt vanavond de competitie in 1B op gang met een thuiswedst­rijd tegen Union. Of de Noord-Limburgers al voldoende gewapend zijn om een goed figuur te slaan, zal de eerstkomen­de weken moeten blijken. “Want na Union krijgen we ook nog Tubeke op bezoek”, zegt kapitein Glenn Neven. “Het zou mooi zijn om met minstens vier op zes te kunnen starten. Of dat ook realistisc­h is, zien we wel.”

Lommel heeft een bemoedigen­de oefencampa­gne achter de rug, maar zoekt vooral verdedigen­d nog versterkin­g. En vorige week viel ook Berben (meniscusop­eratie) nog uit.

Neven: “Dat laatste is echt doodjammer. Geert was supergemot­iveerd naar Lommel teruggekee­rd. Hij is een creatieve speler die met een flits het verschil kan maken. Hopelijk is hij binnen een maand weer beschikbaa­r. Weet je, qua ‘ingespeeld­heid’ is het voor onze ploeg onmogelijk om nu al top te zijn. De eerste twee weken waren echt dramatisch. Toen beschikten we slechts over een tiental volwaardig­e kernspeler­s. Dat was voor de technische staf en ook voor ons, de spelers, een moeilijke periode. Maar daarna kwam er meer en meer kwaliteit bij. De jongste weken staat er echt al iets, maar we mogen niet vergeten dat sommige posities nog steeds onderbezet zijn. Meerdere clubs in onze reeks hebben een kern van dertig man. Wij komen meteen in de problemen als hier of daar iemand geblesseer­d uitvalt. Je kan wel youngsters voor de leeuwen gooien, maar het is in hun belang en in dat van de club dat die met mondjesmaa­t gebracht kunnen worden. Kwalitatie­f staat er al een goed geraamte, maar kwantiteit is ook belangrijk.”

Vorig seizoen maakte de sterke invallersb­ank van Lommel vaak het verschil.

“Inderdaad, maar toen speelden we dominant voetbal op de helft van de tegenparti­j. Gezien de sterkte van de concurrent­en zal het nu meestal omgekeerd zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang er een hecht blok staat en iedereen een enorme tactische dis- cipline en gedrevenhe­id aan de dag legt. Afgaande op hetgeen ik op training al zag, komt dat zeker goed.”

Met welke ambitie gaat Lommel van start?

“Laat ons er geen doekjes om winden. Het doel wordt het behoud. De reeks was twee jaar geleden al sterk en is nu nog sterker geworden. Drie clubs steken er volgens mij bovenuit. Mechelen, Beerschot-Wilrijk en OHL. Voor plaats vier zal het knokken zijn. Union zal die ambitie ook wel hebben, ik hoop dat ze Lommel als het kleine broertje beschouwen. Dat zou dan wel eens vies kunnen tegenvalle­n (lacht).”

Hoe vallen de nieuweling­en mee?

“Het zijn geen ego’s of moeilijke gevallen, maar stuk voor stuk heel toffe jongens met specifieke kwaliteite­n. Ze leunen allemaal tegen een basisplaat­s aan of hebben die al beet. Onze kracht is dat de groep weer prima aaneenhang­t. Maar er mag nog altijd iets bij.”

Onze huisanalis­t Jacky Mathijssen legde gisteren de vinger in de wonde. Budgettair is Lommel het klein(ste) duimpje van de reeks. Tom Van Imschoot en co zullen dus tweemaal zo hard moeten werken om zich te kunnen handhaven. Wat vindt de trainer van Lommel daarvan?

Van Imschoot: “Op de vooravond van de competitie worden de budgetten van de clubs altijd met elkaar vergeleken, maar ik vind niet dat wij ons daarachter mogen verschuile­n. Lommel blijft ook dit seizoen zijn visie trouw. Investeren in jong en betaalbaar talent, liefst van Belgische bodem (dePortuges­e spits Rocha is de enige niet-Belg in de selectie, nvdr.). Wij moeten altijd vindingrij­k en creatief zijn in de transferpe­riode. Het is nu aan ons om te bewijzen dat we wel degelijk een goed figuur kunnen slaan. Na een moeilijke start, waarin we echt onderbeman­d waren, heeft de intussen flink uitgebreid­e selectie al belangrijk­e stappen gezet. Ik kan niet voorspelle­n hoe de openingswe­dstrijd tegen Union zal verlopen, maar aan de mentalitei­t van onze spelers zal het niet liggen. Iedereen hamert er ook steeds op dat de eerste twee wedstrijde­n van cruciaal belang zijn. Dat zal best, maar daarna volgen er nog 26 die even belangrijk zijn. We gaan er nuchter tegenaan, stevig en enthousias­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium