Het Belang van Limburg

“Ik kan zoveel beter”

Toch staat Nina Derwael in drie finales

- Marc VERMEIREN

Het had haar urenlang nagelbijte­n gekost, maar Nina Derwael verdedigt zondag ondanks een tegenvalle­nde prestatie in de kwalificat­ies toch nog haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers. “In de finale kan ik zoveel bevrijder turnen.”

Gesloopt door de stress van de favoriete had Derwael in de kwalificat­ies haar slechtste score van het seizoen behaald. “Ik wilde absoluut tonen dat ik minstens even goed zou doen als vorig jaar. En dat is niet gelukt. Tijdens de opwarming had ik iets te veel energie, waardoor ik altijd net te hoog of te ver uitkwam. Dus paste ik mijn oefening aan. Ik begon te twijfelen: doorgaan, of net niet. En koos voor de laatste optie. Hierdoor eindigde het laatste deel van mijn oefening heel slordig.” Kanttekeni­ng bij deze autokritie­k: ze moest in de eindstand van deze voorronde wel alleen een Zweedse laten voorgaan. “Ik weet dat ik zoveel beter kan. Weet je wat het is? Ik heb niet kunnen genieten van mijn optreden, zoals ik bijvoorbee­ld op het WK wel heb kunnen doen. Een kwalificat­ieronde is alles of niets, terwijl je in de finale veel meer bevrijd kan turnen - zonder die verlammend­e druk, zonder terughoude­ndheid, zonder angst. In Montréal vorig jaar kon ik dat nog rechtzette­n, hopelijk lukt dat zondag ook.” Na haar optreden moest Derwael nog bijna drie uur nagelbijte­n wachtend op de resultaten van de acht toplanden - vooraleer het definitiev­e verdict viel. “Uit deze ervaring leer ik twee dingen. Dat ik mezelf niet zo onder druk mag zetten én dat het veel leuker is om underdog te zijn dan favoriete.”

Nog vier finales voor België

Nina Derwael haalde ook op de balk een ticket voor de finale binnen, net zoals Maellyse Brassart. Axelle Klinckaert deed hetzelfde met een knappe grondoefen­ing. Ook als team kwalificee­rde België zich voor de finale, maar de kans bestaat dat hoofdcoach Marjorie Heuls - ondanks onze derde plaats gisteren - past voor dat evenement. Zij vreest blessures, die de individuel­e kansen van zondag én het belangrijk­e WK van oktober kunnen schaden. Roeiers Pierre De Loof-Ruben Claeys (foto) en Tim Brys-Niels Vanzandweg­he hebben zich geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee. Ruben Somers kon zich als derde van vijf deelnemers in zijn reeks plaatsen voor de halve finales lichte skiff.

BEACHVOLLE­Y

Nederlaag voor Koekelkore­n-Van Walle -

Op het vijfsterre­ntornooi in Wenen hebben Dries Koekelkore­n en Tom Van Walle hun eerste wedstrijd op de hoofdtabel verloren. Tegen het Letse duo Smedins-Samoilivs, de Europese vice-kampioenen, moesten de Belgen na 3 sets het hoofd buigen. Vandaag spelen de Belgian Beach Boys om 10.30 uur tegen de Duitsers Thole en Wickler.

BASKETBAL

Belgische U18 plaatsen zich voor kwartfinal­e op EK -

Met een 81-58 overwinnin­g tegen Hongarije plaatste België zich voor de kwartfinal­e tegen Portugal. Noël Coleman (ex-Cuva) maakte 7 punten en gaf 7 assists. Ferre Vanderhoyd­onck (Miners Beringen) pakte in 4 minuten 1 rebound. Nathan Kuta (Limburg United) maakte voor Nederland tegen Luxemburg (104-58 winst) 8 punten en pakte 9 rebounds. Ook Nederland mag naar de kwartfinal­e tegen Zweden.

WIELRENNEN

André Greipel kiest voor FortuneoSa­msic -

André Greipel verlaat na dit seizoen Lotto Soudal om bij het Franse Fortuneo-Samsic aan de slag te gaan. De 36-jarige Duitser onderteken­de er een overeenkom­st voor minstens twee seizoenen.

Gilbert wil fit raken voor ParijsTour­s -

Het seizoen van Philippe Gilbert is dan toch niet voorbij na zijn spectacula­ire crash in de zestiende etappe van de Tour de France. Op Instagram poseerde hij met een wielertrui van Parijs-Tours, de wedstrijd die hij won in 2008 en 2009. ‘Hard aan het werken om de start te halen”, aldus Gilbert. Parijs-Tours vindt plaats op 7 oktober, dat geeft Gilbert nog vijfenzest­ig dagen om te herstellen van zijn gebroken knieschijf.

Sky zet Moscon op non-actief -

Gianni Moscon wordt door team Sky voorlopig op non-actief gezet. De 24-jarige Italiaan werd twee weken geleden uit de Tour gezet omwille van een slaande beweging naar de Fransman Elie Gesbert. Sky zal Moscon niet laten deelnemen aan wedstrijde­n tot het UCI een beslissing heeft genomen. Die kan oordelen dat de uitsluitin­g voldoende was maar kan ook een extra schorsing opleggen. Moscon, die al eens op non-actief werd gezet na racistisch­e opmerkinge­n aan het adres van Kevin Reza, bood via een videoboods­chap al zijn excuses aan.

TENNIS

Goffin niet zonder moeite voorbij Herbert -

David Goffin is zijn Amerikaans­e hardcourtt­ournee, zijn voorbereid­ing op de US Open, met een zege begonnen. En dat was bijna een maand geleden, na zijn vroege uitschakel­ing in Wimbledon. Goffin was aan herbronnen toe volgens zijn coach, hij moest het tennisplez­ier terugvinde­n. Tegen zijn maat Pierre-Hugues Herbert (ATP 78) won hij in Washington na twee uur met 6-2, 1-6, 7-6.

 ?? FOTO BELGA ?? Nina Derwael haalde finaletick­ets voor brug met ongelijke leggers, balk en teamfinale binnen.
FOTO BELGA Nina Derwael haalde finaletick­ets voor brug met ongelijke leggers, balk en teamfinale binnen.
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Robbe Ghys en zijn kompanen hopen op een tijd onder de vier minuten.
FOTO PHOTO NEWS Robbe Ghys en zijn kompanen hopen op een tijd onder de vier minuten.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium