Het Belang van Limburg

“Ik doe geen voorspelli­ngen”

Basten Caerts start vandaag in de 100m schoolslag

- Gert SILLEN

Enkele dagen met vrienden naar de Alpen, een paar dagen met zijn vriendin naar Parijs. Basten Caerts (20) heeft leuke vooruitzic­hten. Maar eerst het Europees kampioensc­hap. Vandaag start de Heppenaar met de 100m schoolslag, maandag komt hij een tweede keer in actie als lid van de estafettep­loeg van de 4x 100m wissel gemengd.

Caerts zwom geen enkele individuel­e limiet, maar kon als lid van de gemengde aflossings­ploeg alsnog een ticketje naar Schotland afdwingen. Toch vindt hij dat hij zijn selectie niet gestolen heeft. “Met de gemengde aflossings­ploeg doken we vijf seconden onder de gevraagde limiettijd. Mijn deelname is dus gerechtvaa­rdigd. De regels stipuleren verder dat wie deel uitmaakt van een estafettet­eam daarboveno­p aan één individuee­l nummer kan deelnemen. En dat is voor mij de 100m schoolslag geworden. Trouwens met drie honderdste­n van een seconde op de 50m school zat ik niet zo ver van de vereiste limiet.”

Geneeskund­e

De vijfvoudig­e Belgische recordhoud­er op de schoolslag­nummers oogt ontspannen, alsof hij dit EK met een andere ‘mindset’ dan tevoren bekijkt. “Ik voel me ook relaxed. Misschien heeft het ermee te maken dat ik geslaagd ben voor het ingangsexa­men van geneeskund­e. Een studierich­ting die ik eigenlijk altijd heb willen volgen. Niet dat de voorbije twee jaren, in sociaal economisch­e wetenschap­pen, verloren jaren zijn, maar geneeskund­e is echt mijn ding. Ik voel een soort opluchting, druk die van mijn schouders afglijdt.”

Of die ‘verkeerde’ studiekeuz­e ook weerslag had op zijn sportieve prestaties? “Rechtstree­ks misschien niet, maar onderbewus­t zal het misschien toch een rolletje hebben gespeeld. Het is ondertusse­n ook al twee jaar geleden dat ik mijn persoonlij­k record op de 100m schoolslag (1.00.86, nvdr.) gevestigd heb. Niet dat het extra stress met zich meebrengt, maar ik stel me wel vragen waarom het sindsdien niet meer sneller is gegaan”, geeft Caerts toe. “De schoolslag valt of staat met de technische uitvoering. Zo delicaat. Als ik bijvoorbee­ld mijn pink tijdens de race een halve centimeter te fel naar links of rechts houd, heeft dit effect op mijn tijd.”

Caerts kijkt uit naar dit EK. “Ik voel me goed en ik voel me er klaar voor, maar om te voorspelle­n dat ik met die tijd of die plaats wil uitpakken dat doe ik niet. Mijn PR zou, op basis van het vorige EK, goed zijn voor een halvefinal­eplaats. Toch veronderst­el ik dat ik net iets sneller zal moeten zwemmen om bij de beste zestien te horen. Laat dat een eerste ambitie zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Basten Caerts zwemt twee schoolslag­nummers in Glasgow: de 100m en in de 4x100m gemengd.
FOTO WALTER SAENEN Basten Caerts zwemt twee schoolslag­nummers in Glasgow: de 100m en in de 4x100m gemengd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium