Het Belang van Limburg

Ik ben blij dat je hier bent

-

Zaterdag 12 augustus wordt in Blankenber­ge de Radio 2 Zomerhit uitgereikt. Limburg maakt weer een grote kans om de trofee te winnen dankzij de nominaties van Dana Winner en Belle Perez, recordhoud­er met vijf zomerhits. Maar de echte winnaar is er niet bij. De prijs zou eigenlijk moeten gaan naar ‘Zoutelande’ van BLØF en Geike Arnaert, met 21 weken op 1 de recordhoud­er in de Vlaamse Ultratop. Iedereen zingt al maanden mee “Ik ben blij dat je hier bent”. Omdat de groep er zaterdag niet bij kan zijn, kunnen ze niet winnen volgens het reglement. Als eerbetoon ben ik dan maar zelf naar Zoutelande geweest.

Zoutelande is een klein kustdorp in de Nederlands­e provincie Zeeland. Het ligt net boven Vlissingen op het voormalige eiland Walcheren. Er wonen een kleine 1.700 mensen. Het vroegere boerendorp is inmiddels uitgegroei­d tot één van de meest bezochte badplaatse­n aan de Zeeuwse kust.

De toeristisc­he bezienswaa­rdigheden zijn op één hand te tellen. Er is het bunkermuse­um met een goed bewaarde observatie­post en een ondergrond­se ruimte waarin de militairen woonden. En de Langstraat, het commerciël­e hart van Zoutelande. Hier vind je veel leuke winkeltjes en restaurant­jes zij aan zij met terrassen die naar mijn gevoel de hele dag vol zitten. Voor een snelle hap kan je terecht in friettaver­nes, een soort luxe frituur waar de kroketten eens niet uit de muur komen. Het wemelt er ook van de fietsers want het fietsknoop­puntennetw­erk in Zeeland lijkt eindeloos. Je kan vanuit Zoutelande makkelijk trappen naar Westkapell­en, Domburg, Veere of het grotere Middelburg en Vlissingen.

Maar de toeristen komen natuurlijk vooral voor de prachtige en brede zandstrand­en. Ze liggen gescheiden van het dorp door een duinengord­el. Je moet dus best wat klimmen om er te geraken. Maar eens op het strand is het gewoonweg zalig genieten met genoeg ruimte voor iedereen. De typische golfbreker­s uit houten palen, en de grote, gezellige strandpavi­ljoenen versterken het vakantiege­voel. Zoutelande wordt de Zeeuwse Rivièra genoemd omdat de zon er langer schijnt dan elders.

Er is één constante aan je bezoek in Zoutelande. De leuze ‘Ik ben blij dat je hier bent’ kom je overal tegen en ze nemen het ook serieus. Je wordt hier steeds met de glimlach geholpen. De hit van de Zeeuwse band BLØF is trouwens een cover van ‘Frankfurt Oder’ van de Duitse muzikant Bosse. De impact van het lied is ook niet te onderschat­ten. Ze merken er een duidelijke stijging van het aantal Vlaamse vakantiega­ngers. En wat mij betreft volledig terecht. Hier krijg je een heerlijk vakantiege­voel met een zee van ruimte en rust. In de buurt liggen trouwens nog leuke dorpjes zoals Biggekerke, Poppendamm­e en Krommenhoe­ke. Wanneer gaan ze daar eens een liedje over maken? De zomerhit 2019 ligt nu al binnen handbereik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium