Het Belang van Limburg

“Batterijen zijn weer opgeladen”

-

Na meer dan drie weken ons eigen ritme te hebben geleefd onder de Balinese zon, besloten we ons nog eens nuttig te maken (en wat geld uit te sparen). Momenteel bevinden we ons in het Maleisisch­e dorpje Lurah Bilut op een uurtje van de hoofdstad, Kuala Lumpur.

We verblijven bij een jong moslimgezi­n en helpen in het huishouden.

Op Bali slaagden we volledig in ons opzet: de batterijen opladen. Een tourtje lopen of baantjes zwemmen in de ochtend, gezellig samen koken, wat mediteren, een occasionel­e uitstap maken naar een tempel of waterval en veel boeken verslinden: zo zagen onze dagen eruit. We verbleven twee weken in Ubud waar we de voetbalmat­chen op de voet volgden en ik mijn massagevaa­rdigheden uittestte op andere toeristen. Daarna verplaatst­en we ons naar het strand. We mochten er ons tentje opzetten bij een smaakvol hotel op tien meter van de zee. Voor vier euro per nacht kregen we ontbijt en mochten we de douches, het zwembad en de ligbedjes gebruiken; het gezelschap van het schattige hondje Sandy kregen we er gratis bij. Een uitstekend­e deal waar we tien dagen van genoten.

Flexibilit­eit

De overstap naar buurland Maleisië was eenvoudig: de taal, keuken en natuur is er gelijkaard­ig, dus we voelden ons meteen thuis. Ook zijn er heel wat Indische en Chinese invloeden. In het dorpje waar we verblijven, wonen naast de Malay ook 30 procent Chinezen en 10 procent Indiërs. Moslims, Boeddhiste­n en Hindus: iedereen leeft harmonieus samen. Onze host Zaki is een enthousias­te en praatgrage man van 37, zijn vrouw Yatti een geduldige en zachtaardi­ge dame. Ze hebben een schattig dochtertje van 15 maanden oud, Sophia, dat graag de show steelt. Zaki wil mensen leren kennen van over de hele wereld en zijn dochter in contact brengen met andere culturen, dus al te zwaar is onze job hier niet. We helpen het koppel met koken, babysitten op Sophia, vissen, fruit plukken van de talrijke bomen in de omgeving, inkopen doen, opruimen... terwijl de zuivere gezangen van de moskee het ritme van de dag aangeven.

Het huisje waarin we verblijven, is piepklein (1 kamer) en armoedig. De keuken en de zithoek zijn buiten. Tomas en ik slapen binnen op matrasjes, sinds eergistere­n is er een Amerikaans koppel van 65 aangekomen dus delen we de kamer met hen. Zaki, Yatti en Sophia slapen buiten in de zithoek onder een afdak. Ze drukten ons meermaals op het hart dat ze het zo verkiezen, ook als er geen bezoek is. Ondanks de lage levensstan­daard is het gezin gelukkig en inventief.

Onze gepensione­erde medebezoek­ers zijn interessan­t: ze reizen voor een jaar van gezin naar gezin in landen zoals Jordanië, Pakistan en Maleisië. Zij, Judy, was een wereldverb­eterende journalist­e, hij, Mihaili, een carrièrema­n die vier jaar geleden - na gezondheid­sproblemen - zijn leven heeft omgegooid, 30 kilo vermagerde en nu gespeciali­seerd is in gezondheid en voeding. Het grootste deel van hun leven woonden ze in Californië, de afgelopen jaren in Budapest, waar Mihaili opgroeide. De gesprekken zijn boeiend, maar sinds hun komst is er wel heel wat veranderd. Door Mihaili’s ‘obsessie’, bepaalt het koppel nu wat de pot schaft: groene groenten, proteïnen en kokosolie. Koolhydrat­en zoals rijst en aardappele­n en suikers zijn uit den boze. Op zich eten Tomas en ik met veel plezier gezond, maar het gebrek aan flexibilit­eit als gast vinden we soms toch wat ongepast. Gelukkig reageert Zaki, die met overgewich­t kampt, goed op de waterval aan tips en waarschuwi­ngen. Op initiatief van de Amerikanen hebben we ook het hele stuk land rond het huis afvalvrij gemaakt, een nobele actie met een positief resultaat, maar ook hierbij voelden Tomas en ik ons lichtjes ongemakkel­ijk: komen wij hier als Westerling om de lokale bevolking te tonen ‘hoe het moet’? Of als bescheiden bezoekers die willen leren van de plaatselij­ke cultuur? Als Zaki de suggesties ter harte neemt, dan kan hij zijn gezin of misschien zelfs zijn dorp gezonder leren eten en meer milieubewu­st leren leven en dat kan de wereld alleen maar ten goede komen. Maar er is ook de mogelijkhe­id dat we op deze manier Zaki en Yatti beledigen in hun gastvrijhe­id en hun culturele gewoontes niet naar waarde schatten... Tomas en ik proberen ons dus ergens in het midden op te stellen en naast gesprekken over plastiek, superfood en suikerspie­gels de lol er wat in te houden.

Vooruitzic­hten

Aan het einde van de week zit ons verblijf in Lurah Bilut erop, zaterdag trekken we naar de hoofdstad. De Maleisisch­e ex-vriendin van een goede vriend in België stapt dit weekend in het huwelijksb­ootje. Toen we vertelden dat we naar haar thuisland kwamen, werden we prompt uitgenodig­d voor de festivitei­ten. We zullen ook Eveline en Rein terug treffen in Kuala Lumpur, een gezellig Limburgs koppel dat we in Bangkok leerden kennen. Dus met een groot feest en een vleugje Belgische vertrouwdh­eid hebben we leuke vooruitzic­hten in het verschiet!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium