Het Belang van Limburg

MOTOROLIE IN DE

- Jürgen SCHROOTEN

Als één iemand motorolie door zijn aders heeft stromen, dan wel Johan Boonen (49). De Lommelaar heeft meerdere gedaantes, met één gemeenscha­ppelijke noemer: motorcross. De voormalige GP-rijder is de nieuwe bondscoach, heeft een firma in luchtfilte­rs, importeert veringen en is dit weekend organisato­r van de Grote Prijs in Lommel. Een editie die vooral een eerbetoon moet worden aan de eerder dit jaar verongeluk­te Eric Geboers, de man die de GP in Lommel destijds helemaal uit het slop heeft gehaald. “We zijn het aan Eric verplicht om er een topeditie van te maken”, zegt Boonen.

We hebben afgesproke­n in zijn Stop & Go, in Lommel. Een plek waar altijd heel wat crossvolk te vinden is. Zo ook deze voormiddag. Antonio Cairoli zit er met enkele andere Italiaanse rijders gezellig op een bankje. “Hallo, hoe gaat het?” vraagt de immer symathieke Tony meteen. “Heb je een interview?” “Ja, met jou. Wist je dat niet meer”, antwoord ik. Cairoli kijkt me verbaasd aan. “Met mij? Hoe... Daar weet ik niks meer van”, reageert de negenvoudi­ge wereldkamp­ioen. Omdat ik mijn lach niet kan inhouden, heeft hij snel door dat ik met zijn voeten rammel. “Deze keer kom ik voor Johan Boonen”, sus ik Tony. Boonen, de man met negen gedaantes.

1. DE ORGANISATO­R

Boonen staat sinds 2016 aan het roer van de GP van België. De Lommelaar nam toen de fakkel over van Eric Geboers, die Lommel in 2008 weer op de kaart had gezet.

“Ik heb twee jaar geleden een geoliede machine van Eric gekregen. Eentje met een mooi draaiboek”, vertelt Boonen. “Alle medewerker­s van Geboers zijn toen aan boord gebleven. Ook Eric zelf is achter de schermen nog hard blijven werken. Structuree­l is er niet zoveel veranderd. Alleen is het allemaal nog ietsje profession­eler geworden. Zo hebben we vorig jaar het circuit helemaal veranderd. Dat was toch eventjes een investerin­g van 25.000 euro. Dit jaar proberen we voor meer animatie naast de baan te zorgen: zo is er een food court, een 4x4 circuit en een DJ die tussen de reeksen voor sfeer zal zorgen.”

Het contract van Lommel loopt dit jaar af. “Maar we hebben al een nieuwe deal voor de komende vier jaar. Dit weekend worden de handtekeni­ngen gezet”, zegt Boonen.

2. DE BONDSCOACH

Joël Smets stapte eind vorig seizoen op als bondscoach. Een opvolger vinden bleek geen sinecure. “Er was gewoonweg geen kandidaat”, zegt Boonen. “Dus hebben wij, de GP-organisati­e van Lommel, onze verantwoor­delijkheid opgenomen en ben ik bondscoach geworden. Als België dit jaar niet naar de Naties zou gaan, dan konden we meteen ook fluiten naar een toekomstig­e Naties in België. Net zoals bij de GP heb ik ook hier weer een mooi pakket gekregen van mijn voorganger. Het team dat Smets rond zich had, is intact gebleven. Al wil ik wel wat andere accenten leggen. In de toekomst is het de bedoeling om onze sport populairde­r te maken. We moeten motorcross beter verkopen naar het grote publiek toe.” Zaterdag maakt Boonen zijn selectie voor de Naties van dit jaar, op 7 oktober in het Amerikaans­e Redbud, bekend. “We gaan verjongen”, zei hij eerder al. Het team nu al prijsgeven, wil hij niet. Al lijkt het voor de hand te liggen: Clément Desalle, Jeremy Van Horebeek en Jago Geerts.

3. DE VERDRIETIG­E

De naam is al een paar keer gevallen: Eric Geboers. De vijfvoudig­e wereldkamp­ioen kwam op 6 mei tragisch om het leven. Een enorme mokerslag voor iedereen in de crosswerel­d. “Ik heb toen tranen gelaten”, vertelt Boonen. “Eric was meer dan een collega of een medeorgani­sator. Eric was een vriend. Het heeft toch een week geduurd eer ik goed en wel besefte wat er gebeurd was. We missen hem enorm.”

De Grote Prijs zal dit weekend dan ook een eerbetoon aan The Kid brengen. “Er zal overal wel iets van Eric terug te vinden zijn”, aldus Boonen. “Zo zal het logo van Mr. 875 op alle inkombandj­es en op de T-shirts van de medewerker­s pronken, zullen er spandoeken met Eric rond het parcours hangen, worden video’s van hem afgespeeld op de grote schermen... Eric zal er dit weekend dus toch bij zijn. Hij heeft Lommel destijds weer op de kaart gezet. We zijn het aan hem verplicht om er een topeditie van te maken.”

4. DE EX-RIJDER

Boonen reed van 1988 tot 2003 in het WK. De Lommelaar slaagde erin om twee Grote Prijzen te winnen. Zijn eerste GP-zege pakte hij in 1993 in Sittendorf, Oostenrijk. Twee jaar later ging hij met winst aan de haal op de Citadel in Namen. “Hét absolute hoogtepunt. Omdat Namen Namen is. Een mythische race. Maar het was ook het hoogtepunt omdat ik dat jaar een van de snelste 500cc-rijders in de wereld was. Ik ben toen in 13 van de 24 reeksen met pech uitgevalle­n. Namen was de enige wedstrijd waarin mijn Huskie twee reeksen heel is gebleven. Ondanks al die DNF’s ben ik nog zevende geëindigd in het WK. Eigenlijk had ik toen in de top drie moeten duiken. Ik denk dat alleen Joël Smets dat jaar sterker was.” ZATERDAG: 7.45-19.10 met om 16.25: kwalificat­ierace MX2 17.10: kwalificat­ierace MXGP Opvallend: Boonen reed in zijn carrière maar één Grote Prijs in Lommel. In 1997. “De 500cc deed Lommel tot voor 2008 maar één keer aan. Ik finishte toen tweede. Achter, godbetert, Avo Leok.”

5. DE ZAKENMAN

“De DT1-filters worden volledig

in Lommel gefabricee­rd”

Twaalf jaar geleden stampte de Lommelaar Boonen Industries & Services (BIS) uit de grond. Daarin heeft hij enkele firma’s ondergebra­cht, zoals de Stop & Go (foods & drinks), DT1 Filters, verdeler van WP-veringen. Bijna allemaal zijn ze verbonden met motorsport. “De hoofdbrok is DT1”, zegt Boonen. “Die luchtfilte­rs worden volledig in Lommel geproducee­rd. We leveren wereldwijd. Van dit type filter zijn we de tweede ZONDAG: 9.45-17.45 met om 13.15: eerste reeks MX2 14.15: eerste reeks MXGP 16.10: tweede reeks MX2 17.10: tweede reeks MXGP grootste speler in de wereld.” Momenteel is Boonen, samen met nog drie andere partners (waaronder Cairoli), een MX-centrum aan het bouwen in Lommel. “Er zijn zes units. Elk met een werkhuis, wasplek, slaapmogel­ijkheden. Kortom: alle faciliteit­en die een motorcross­er nodig heeft. Teams en rijders kunnen dat huren voor enkel dagen. Dat is uniek in de wereld.”

6. DE LOMMELAAR

“In Lommel wordt een motorcross­er niet als schooier aanzien”

Boonen is een geboren en getogen Lommelaar. Hij voelt zich er als een vis in het water. Vooral omdat Lommel en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium