Het Belang van Limburg

Ritwinst en leiderstru­i

Van Aert slaat na chaos rond mogelijke overname dubbelslag

- Werner BOURLEZ en Jan-Pieter DE VLIEGER

Chaos of niet: Wout van Aert blijft ook op de weg een kanjer. De drievoudig­e wereldkamp­ioen veldrijden greep met verve de tweede rit en de leiderstru­i in de Ronde van Denemarken, daags nadat bekendraak­te dat zijn team gesprekken voert over een overname door Aqua Blue Sport.

Wout van Aert had voor de start van de Ronde van Denemarken aangekondi­gd dat het tijd was om te scoren. In de tweede rit gisteren was het al prijs. Het 23-jarige speerpunt van Veranda’s Willems-Crelan haalde snoeihard uit op de aankomsthe­lling in Velje (met een gemiddelde stijgingsg­raad van 6,4%), remonteerd­e de eerder ontsnapte Amerikaan Robin Carpenter en pakte zijn eerste zege van het seizoen op de weg. Nummer twee Alexander Kamp strandde op twee seconden. “Toen ik over de meet kwam, voelde ik vooral ontlading”, reageerde Van Aert. “Ook was ik blij dat mijn naam eens in de krant komt door een goede prestatie en niet door andere zaken.”

Het was ook de eerste zege van het team na de dood van Michael Goolaerts tijdens Parijs-Roubaix. “Toen ik over de meet kwam was de ontlading groot, maar ik had liever een overwinnin­gsgebaar gemaakt voor Michael”, zegt Van Aert. “Jammer genoeg heb ik dat op dat moment niet kunnen laten zien, maar deze zege heb ik wel voor Michael gepakt. De laatste maanden is dat een enorme motivatie geweest tijdens het trainen.” Vandaag gaat hij in de leiderstru­i van start in de derde rit.

In de etalage

Na een rustige zomercampa­gne, waarin hij ook nog eens in het huwelijksb­ootje stapte met zijn Sarah, zien we stilaan weer de oude Wout terug, het supertalen­t dat koerst om te winnen. Na de Ronde van Denemarken verwacht hij volgende week zondag veel van het EK op de weg in Glasgow. Met zijn eerste overwinnin­g op de weg toont Van Aert ook opnieuw dat hij mentaal sterk genoeg is om extrasport­ieve zorgen opzij te zetten. Hij wint precies één dag nadat het nieuws naar buiten kwam over de aanstaande fusie tussen zijn ploeg Verandas Willems-Crelan en Aqua Blue Sport.

Zoals bekend ligt van Aert nog één jaar onder contract bij het team van Nick Nuyens alvorens hij in 2020 overstapt naar LottoNL-Jumbo. Een fusie met of overname door Aqua Blue Sport verandert zijn situatie niet: juridisch kan hij niet onder zijn contract uit en van Aert is vast van plan het niet af te kopen. Een extra jaar Nuyens lijkt nochtans voor geen van beide partijen een wenselijk scenario. Van Aert en entourage stoorden zich eraan dat ze niet op de hoogte werden gesteld over de fusieplann­en, niet in het minst omdat de wereldkamp­ioen veldrijden in de etalage wordt gezet om nieuw sponsorgel­d te vinden. Ze zien er een ergernis over manager Nick Nuyens in bevestigd: een gebrek aan communicat­ie.

Ook sponsor misnoegd

Van Aert staat daarin beslist niet alleen. Ook sponsor Luc Willems (Willems Veranda’s) viel compleet uit de lucht bij het nieuws over de gesprekken met Aqua Blue Sport. “Ik weet van niks”, aldus Willems. “Van meneer Nuyens heb ik al vijf maanden niks gehoord. Onwezenlij­k. Nooit vertoond. Blijkbaar moet ik op mijn blote knieën dankbaar zijn dat ik zijn ploeg mag sponsoren. Ik hem bellen? Waarom? Hij doet dingen die ik moet weten. Ik heb nog niks gedaan dat hij moet weten.” Willems houdt een slag om de arm. Zijn sponsorcon­tract met de ploeg Nuyens loopt af in 2018, maar voor 2019 heeft hij een zogenaamd right of first refusal. Dat betekent dat hij de optie heeft om hoofdspons­or te blijven als hij het financiële voorstel van een andere partij - in dit geval Aqua Blue Sport - evenaart. Zo is het op zijn minst onzeker of manager Nuyens een fusie met de Ierse ploeg eenzijdig kan doorvoeren zonder Willems daar in te horen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wout van Aert was de snelste in Denemarken.
FOTO PHOTO NEWS Wout van Aert was de snelste in Denemarken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium