Het Belang van Limburg

“Mobiele airco voor minder dan 300 euro? Waarschijn­lijk namaak zonder keurmerk”

-

“Mobiele airco’s zijn normaal gezien ongevaarli­jk”, zegt Mario Kverch, zaakvoerde­r van MK Klima in Munsterbil­zen. “Maar als je de allergoedk­oopste neemt van 300 euro of minder, zit je met Chinese namaak, mogelijk zelfs zonder keurmerk inzake veiligheid.”

Mario Kverh rijdt, zoals veel van zijn collega’s, de jongste weken van ’s morgens tot ’s avonds van het ene huis naar het andere bedrijfsad­res. Hij kan de vele aanvragen voor airco’s amper bijhouden. “Mobiele airco’s kan je overal kopen. En met die toestellen is normaliter ook niets mis. Ik verkoop er soms ook. Maar je krijgt waar je voor betaalt. Een veiligheid moet ervoor zorgen dat zulke toestellen uitvallen bij mogelijke oververhit­ting. Hoewel het niet mag, gebeurt het toch dat sommige toestellen, geproducee­rd in China, hier verkocht worden zonder Europees keurmerk.”

Groeiende sector

De installate­ur van vaste airco’s verdedigt uiteraard zijn product. “Met het warmere weer van de jongste jaren groeit onze sector. En dan zijn er sommigen die het gat in de markt zien en dus óók airco’s gaan verkopen of installere­n. Om zeker te zijn dat er goed werk geleverd wordt in je bedrijf of woning, ga je best na of je installate­ur een opleiding koeltechni­ek heeft voltooid. Dat is toch wel een voorwaarde om airco’s correct te kunnen plaatsen en af te stellen.

 ?? FOTO FRPE ?? Van de ontplofte mobiele airco blijft niets over.
FOTO FRPE Van de ontplofte mobiele airco blijft niets over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium