Het Belang van Limburg

Burgemeest­er laat twee cafés sluiten

Roadhouse en Cosmo hebben geen vergunning voor motorclubh­uis

- Chris NELIS/Marij WYERS

De burgemeest­er van Leopoldsbu­rg heeft gisteren de cafés Roadhouse en Cosmo laten sluiten. Volgens de gemeente ontbreekt de vergunning voor clubhuizen van motorclubs. De zaakvoerde­rs ontkennen. “Ja, mijn man is een Red Devil, maar dat wil nog niet zeggen dat het hier een clubhuis is”, aldus Christelle Coupillie van Roadhouse.

Uitbaatste­r Christelle Coupillie is ziedend. Ze heeft nog maar pas haar café geopend en kan het alweer sluiten. “En nog wel op grond van niks”, zegt de vrouw. “Er zat een klant met een motorvestj­e op mijn terras. Ze zijn zelfs niet eens binnen komen kijken. Ze hebben mij meteen voor de keuze gesteld: die klanten buiten smijten of sluiten. Zoiets kan je toch niet maken? Ik heb allerlei soorten klanten. We baten een rock en blues-café uit. De mensen die hier komen, houden van die muziek. En ja, daar zitten ook wel mensen bij die zijn aangeslote­n bij een motorclub. Ik kan toch geen klanten weigeren? Ze hebben me met de rug tegen de muur gezet. Ik heb het gevoel dat er een heksenjach­t gaande is. Ook café Cosmo hiernaast is gesloten. We hebben nu een advocaat onder de arm genomen, omdat we dit echt wel aanvoelen als een verregaand­e onrechtvaa­rdigheid.”

Politiereg­lement

Waarnemend burgemeest­er Marc Reynders (CD&V) zegt over voldoende informatie te beschikken waaruit zou blijken dat de cafés toch een vergunning moeten aanvragen voor clubhuizen van motorclubs. De uitbaters werden uitgenodig­d voor een hoorzittin­g op het gemeentehu­is. Toen lieten ze al weten dat ze geen motorclubh­uis zijn.

De gemeente herhaalt dat het politiereg­lement duidelijk aangeeft wat moet worden gezien als clubhuis. Zo staat er: ‘De intentie van de vergunning­houder geen clubhuis te zijn, is geen bepalende factor’. Ook al hangen er dus geen symbolen van een club, toch kan het een clubhuis zijn. ‘Het loutere feit dat sommige leden, of zelfs sympathisa­nten, van een motorclub er meer dan eens binnen een redelijke termijn herhaaldel­ijk samenkomen, volstaat’, luidt het reglement nog.

Camera

Ook Kelly Van de Brande van de aanpalende zaak Cosmo is niet te spreken over de manier waarop zij en haar zaak werden aangepakt. “Aan het station tegenover ons hangt een camera die permanent op onze zaak en op die van Roadhouse gericht staat. Ze houden ons voortduren­d in de gaten en we hebben er het raden naar waarom onze zaak dicht moet. Omdat hier iemand zat van een motorclub? Had ik die dan moeten weigeren? Voor een openbare zaak is dat dan toch ook een overtredin­g van de wet.”

 ?? FOTO ZB ?? Café Roadhouse, in het vroegere clublokaal van de Red Devils, was nog maar pas open.
FOTO ZB Café Roadhouse, in het vroegere clublokaal van de Red Devils, was nog maar pas open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium