Het Belang van Limburg

Half uur gratis parkeren op Fruitmarkt

En tot anderhalf uur voor wie iets koopt bij handelaars in de stad

- Chris NELIS

Automobili­sten kunnen voortaan tot anderhalf uur gratis parkeren op de parking van de Fruitmarkt in Genk. Camera’s met nummerplaa­therkennin­g registrere­n wanneer je toekomt en weer vertrekt. Het eerste half uur is sowieso gratis. Wie langer wil blijven staan, moet iets kopen bij een handelaar in het centrum. Het gaat om een proefproje­ct van de stad Genk. “Zo kunnen we de rotatie verhogen én steunen we meteen de handelaars.”

Het systeem is volgens de initiatief­nemers uniek in België. “Een camera registreer­t de nummerplaa­t als je in- en uitrijdt”, zegt schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore (CD&V). “Een schijf leggen of parkeertic­ket nemen, moet dus niet meer. Het eerste half uur kan je volledig gratis parkeren. Daar moet je niets voor doen. Je kan dat half uur zelfs verlengen met nog eens twee keer een half uur. Voorwaarde is dan dat je iets koopt bij een handelaar in het centrum van de stad. Je moet bij de handelaar alleen even de QR-code scannen. Met dit systeem willen we de rotatie verhogen en meteen ook de handelaars ondersteun­en. Ik denk niet dat er veel steden zijn waar je anderhalf uur gratis in het centrum van de stad kan staan.”

Hoe werkt het systeem nu precies. Je moet eerst de app Xparc down- loaden op je smartphone. Op de website van de stad Genk vind je QR-codes waarmee je de app kan installere­n. Voorlopig is die alleen beschikbaa­r voor Android, Apple volgt later. “Je kan via je smartphone ook zien hoeveel parkeertij­d je over hebt”, gaat schepen Dhoore verder. “En voor mensen die geen smartphone hebben of niet goed overweg kunnen met de app, voorzien we nog in een oplossing via sms. Mensen die toch langer parkeren dan de tijd die voorzien is, krijgen een brief thuis met een retributie van vijftien euro. Dat gaan we niet meteen doen, maar pas drie maanden na het proefproje­ct. Wie in die periode de parkeerter­mijn overschrij­dt, krijgt een brief in de bus met nog eens de herhaling van de werking van het systeem.”

Verwarring

Een rondvraag bij parkeerder­s op de Fruitmarkt leert dat bijna niemand op de hoogte is van het nieuwe systeem, dat sinds 1 au- gustus in werking is. “Neen dat wist ik niet”, zegt Stefan Francken uit As. “Ik heb daar wel een bord zien staan, maar zoiets lees je niet tijdens het rijden. Vandaag moet ik hier maar een kwartiertj­e zijn, dat zit dus wel mee. Dan hoef ik niet naar de betaalauto­maat.”

Proefproje­ct

Ook andere gebruikers vallen uit de lucht als we hen aanspreken. “Ik heb iets gelezen op de parkeeraut­omaat”, zegt een man. “Maar ik begrijp het niet goed. Moeten we nu wel of niet betalen?” Volgens schepen Dhoore is er bij nieuwe situaties altijd verwarring. “Daarom dat het ook om een proefproje­ct gaat. We zullen nog moeten bijsturen. Ook nog voor mensen met een kaart voor mindervali­den. Die moeten niet betalen, maar worden ook geregistre­erd. De eerste drie manden dienen om bij te sturen waar nodig. Bedoeling is dat we op termijn uitkijken of we dit systeem kunnen uitbreiden naar meerdere parkeerpla­atsen. Het moet natuurlijk ook praktisch kunnen, en dat is niet overal het geval.”

 ?? CN
FOTO CN ?? Aan de toegang tot de Fruitmarkt hangt een bord met info over het nieuwe systeem. Al wordt dat zelden gelezen, zo blijkt.FOTO Camera’s registrere­n zowel inrijdende als uitrijdend­e wagens, waardoor de parkeertij­d berekend kan worden.
CN FOTO CN Aan de toegang tot de Fruitmarkt hangt een bord met info over het nieuwe systeem. Al wordt dat zelden gelezen, zo blijkt.FOTO Camera’s registrere­n zowel inrijdende als uitrijdend­e wagens, waardoor de parkeertij­d berekend kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium