Het Belang van Limburg

“Geld ergens anders gehaald”

Meerderhei­d trekt verhoging taallessen voor kansarmen in na protest CD&V/Groen

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

De lessen taalstimul­ering waardoor kinderen die een andere thuistaal hebben, al spelend Nederlands kunnen leren, worden niet duurder. De deelnamepr­ijs bedroeg 3 euro voor kwetsbare gezinnen, maar in mei besliste het schepencol­lege die prijs te verhogen tot 10 euro. Dat stuitte op heftig protest van CD&V-Groen, waarop het schepencol­lege terugkwam op die beslissing.

Het opzet was mooi, maar bleek in de praktijk niet betaalbaar. “In het kader van het kansarmoed­eplan heeft het college op 13 november 2017 beslist om een verminderd tarief toe te passen voor deelname aan taalstimul­eringsacti­viteiten voor kinderen”, legt schepen Funda Oru (sp.a) uit. “Dit gold voor gezinnen die een verhoogde tegemoetko­ming hebben of cliënt zijn bij het OCMW. Dat betekent dat zij 20 procent betalen van de bijdrage. Dat zou dus 3 euro zijn in plaats van 15. Maar al vlug moesten we vaststelle­n dat zowat alle kinderen aanspraak konden maken op dat verminderd tarief. Daarom besliste het schepencol­lege om het basisbedra­g te verhogen van 15 tot 20 euro en het verminderd­e tarief te verhogen van 3 tot 10 euro. Let wel: dat is de prijs voor vier lessen per week gedurende een heel jaar.”

Werkingsmi­ddelen

Dat was echter buiten CD&V-Groen gerekend. “Attente raadsleden van CD&V merkten die beslissing op en hebben onmiddelli­jk geproteste­erd”, zegt Sonja Claes (CD&V). “Dat de meerderhei­d gaat besparen op de rug van kansarme gezinnen, kunnen we niet aanvaarden.” Onder druk van CD&V-Groen heeft het schepencol­lege daarop die verhoging ingetrokke­n. Schepen Funda Oru: “Ook na de door ons voorgestel­de verhoging zou- den de betrokken kinderen nog altijd een fikse korting van 10 euro krijgen. Maar om heisa te vermijden hebben we het geld om dit project te financiere­n ergens anders gehaald, bij de werkingsmi­ddelen. Op die manier kan de oude bijdrage gehandhaaf­d worden. Het was zeker niet de bedoeling om kwetsbare gezinnen te treffen. Zo zal de speel-o-theek voor hen ook gratis zijn.”

 ?? FOTO HBVL ?? In de lessen taalstimul­ering leren de kinderen al spelend Nederlands.
FOTO HBVL In de lessen taalstimul­ering leren de kinderen al spelend Nederlands.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium