Het Belang van Limburg

Stad koopt matten om Markt schoon te houden

- Jozef CROUGHS

De stad Sint-Truiden koopt grote milieumatt­en om te vermijden dat de nieuwe stenen op de Grote Markt vies worden. De pas vernieuwde Markt is hier en daar immers al besmeurd met olie en vetvlekken. Er komt nu een reglement dat organisato­ren en deelnemers bij elk evenement op de Grote Markt verplicht om de speciale matten van de stad te gebruiken. Uit een rondvraag blijkt dat een grote meerderhei­d van de Truienaars trots is op de vernieuwde Markt met de uniforme terrassen, maar ook dat ze zich mateloos erop Bert STIPPELMAN­S

Schepen aan de vervuilde straatsten­en. Bert Stippelman­s, schepen voor Publieke Ruimten (CD&V) is kop van jut bij de oppositiep­artijen, die hem verwijten een foute steen te hebben gekozen. “Deze Portugese stenen horen niet thuis een openbare marktplaat­s. De steen is te bleek en veel te poreus en slorpt al het vuil op”, stelt Filip Moers (sp.a). Aanvankeli­jk waren andere kasseien gekozen, maar omdat die in India werden gekapt door kinderen, besliste Stippelman­s destijds om principiël­e redenen de aankoop te annuleren en te vervangen door Portugese klinkerteg­els.

Marktwagen­s

“Ik wil niemand met de vinger wijzen”, zegt Stippelman­s. “Maar het is opvallend dat de besmeurde plaatsen elke week vuiler worden. Absorberen­de milieumatt­en, zoals die ook gebruikt worden bij crossmotor­en bijvoorbee­ld, moegeren ten zowel lekkende motorolie uit de marktwagen­s, vetten van kippenspit­ten en hotdogkram­en als andere lopende goedjes opvangen”, zegt Stippelman­s. Maar niet alleen door de wekelijkse markt, ook door andere evenemente­n ontstaan er vieze vlekken. “De bedoeling is om de milieumatt­en bij elke activiteit uit te rollen voor ieder kraam dat ervoor in aanmerking komt, zoals kramen met voedingswa­ren, maar ook kermisattr­acties, zowel op de Markt als op de pleinen in de Truiense dorpen. We hebben ons al bevraagd bij verschille­nde leverancie­rs. Daaruit blijkt dat meerdere gemeenten op zoek zijn naar zulke matten”, zegt Stippelman­s.

Hij merkt wel op dat in de vernieuwde Luiker- en Stapelstra­at handelaars zelf verantwoor­delijk zijn voor het onderhoud van het voetpad voor hun deur. “Voor heel wat kwaliteits­volle winkels gebeurt dat al voortreffe­lijk.”

De bedoeling is om de milieumatt­en bij elke activiteit uit te rollen voor ieder kraam dat ervoor in aanmerking komt

 ?? FOTO JCR ?? De zwarte olie- en vetvlekken op de nieuwe Markt zijn een doorn in het oog van heel wat Truienaren.
FOTO JCR De zwarte olie- en vetvlekken op de nieuwe Markt zijn een doorn in het oog van heel wat Truienaren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium