Het Belang van Limburg

Nieuwe geluidsins­tallatie in Kampse straten zaait onrust

- Staf BOONS

De gemeente Leopoldsbu­rg plaatst een nieuwe openbare geluidsins­tallatie in het dorpscentr­um. Maar luttele uren nadat hierover een bericht op het internet was gepost, verschenen op sociale media tal van reacties van inwoners die vrezen voor geluidsove­rlast. “Helemaal onterecht”, meent het gemeentebe­stuur.

“Hebben we nog niet genoeg muziek in de centrumstr­aten en wat met het geluidsniv­eau als er om de 20 meter een luidspreke­r op 3 meter hoogte komt te hangen”, vragen enkele ongeruste centrumbew­oners zich op sociale media af. Ook over het nut en de kostprijs van de nieuwe installati­e worden vragen gesteld.

“Het is precies om de kwaliteit te verbeteren en een bediening per straat mogelijk te maken dat de gemeentera­ad dit project heeft goedgekeur­d”, zegt waarnemend burgemeest­er Marc Reynders (CD&V). “De huidige installati­e voldoet niet langer aan de eisen op het vlak van geluidskwa­liteit en besturing.”

Handelaar Filip Groenen bedient de huidige installati­e sinds jaar en dag vanuit zijn kledingzaa­k. Maar hierdoor is er eenzelfde geluidsniv­eau voor het hele centrum. “In het nieuwe systeem kan het geluid per straat geregeld worden zodat bijvoorbee­ld bij een optreden van een kerstkoor niet langer het hele centrum zonder muziek moet vallen”, zegt Reynders. Ook kunnen de boxen blijkbaar beter naar de grond gericht worden waardoor overlast net voorkomen wordt. Reynders beklemtoon­t verder dat die installati­e net als vroeger enkel gebruikt zal worden tijdens dorpsevene­menten zoals de braderie en de eindejaars­acties. De vrees voor extra overlast is volgens hem dan ook ongegrond.

 ?? FOTO SB ?? Onder meer in de M. Fochstraat komt nieuwe geluidsapp­aratuur.
FOTO SB Onder meer in de M. Fochstraat komt nieuwe geluidsapp­aratuur.
 ?? FOTO SB ?? Nu regelt handelaar Filip Groenen de muziek voor het hele centrum.
FOTO SB Nu regelt handelaar Filip Groenen de muziek voor het hele centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium