Het Belang van Limburg

Heersenare­n betaalden te veel voor busabonnem­ent

-

Inwoners van Heers die een abonnement kochten bij De Lijn, betaalden mogelijk tientallen euro’s te veel. Door een fout in het informatie­systeem werd een gemeenteli­jke korting immers niet automatisc­h verrekend in de prijs. De Lijn zet de fout recht. Wie te veel betaalde, krijgt zijn geld terug.

Gezinnen met meerdere kinderen, hebben bij de aankoop van een Buzzy Pazz van De Lijn recht op een gezinskort­ing van 20 procent voor het tweede kind. Voor het derde kind betalen ze nog 53 euro per Buzzy Pazz. Daarnaast is er een Derdebetal­ersysteem (DBS), waarover gemeenten een overeenkom­st kunnen sluiten met De Lijn. Heers en De Lijn kwamen overeen dat jonge inwoners van de gemeente, behalve de gezinskort­ing, ook steeds een korting van 15 procent krijgen als ze een Buzzy Pazz aanschaffe­n. Die korting wordt automatisc­h toegekend, wanneer men een Buzzy Pazz aankoopt. Bij een online aankoop van de Buzzy Pazz werd die DBS-korting evenwel alleen toegekend aan het eerste kind, en niet aan het tweede, derde of vierde kind. Daardoor betaalden gezinnen die bijvoorbee­ld voor twee kinderen een Buzzy Pazz kochten, 25 euro te veel. Voor de daaropvolg­ende kinderen was dat telkens 8 euro te veel.

“De reden dat een aantal abonnees in Heers een verkeerde berekening kregen, is te wijten aan een technische fout in onze software”, zegt De Lijn. “Bij het berekenen van de kostprijs, verrekent de software automatisc­h de kortingen waarop de abonnement­houder recht heeft. In dit geval zijn die kortingen niet correct verrekend, waardoor een aantal abonnees uit Heers te veel betaalden.”

Enkel Heers

“Voor zover wij hebben kunnen nagaan, gebeurde de fout alleen bij mensen uit Heers die van een gemengde korting, zowel DBS als gezinskort­ing, genieten. In totaal gaat het om enkele tientallen klanten, minder dan vijftig.” “Van zodra wij op de hoogte waren, hebben we de fout rechtgezet. De inwoners van Heers die in aanmerking komen voor beide kortingen en van ons een verlenging­svoorstel met een foute prijsberek­ening kregen, krijgen een nieuwe verlenging­svoorstel met een correcte prijsberek­ening. Die worden momenteel verstuurd.”

“De paar mensen die al betaald hebben, krijgen het bedrag dat ze te veel betaalden teruggesto­rt. Daar hoeven ze niets voor te doen. De Lijn neemt hier het initiatief zodat dit in orde komt. Wij hebben er geen weet van dat er elders nog problemen zijn. Het gaat hier om een spijtige fout waarvoor wij ons vanzelfspr­ekend verontschu­ldigen.”(jcr/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium