Het Belang van Limburg

“Toch schoner dan een jaarmis”

Stevoort herdenkt Saartje Vennekens al voor de tiende keer tijdens ‘Live a Life’

- Dirk JACOBS → www.livealife.be

Van vrijdag tot zondag trekken weer om en bij de 5.000 bezoekers naar Hoeve Vennekens in de Oude Molenstraa­t in Stevoort. Daar, rondom het ouderlijke huis van Saartje Vennekens, vindt dan al de tiende editie plaats van ‘Live a Life’. Een festival dat broer Jelle en ouders Georges en Ria, samen met heel wat vrijwillig­ers, organisere­n om Saartje te herdenken.

“Toen Saartje was overleden in Leuven, reden Jelle en ik samen terug naar huis”, vertelt Ria. “Na 10 kilometer zei hij: ‘Ma, we gaan iets organisere­n zoals Saartje, die zelf evenemente­n op poten zette, dat zou hebben gewild’.” Ondertusse­n is Live a Life al aan de tiende editie toe. Het festival is een begrip in het dorp en daarbuiten. “Dit is toch veel schoner dan een jaarmis?” zegt Jelle. “Het is een feest, maar ook een herdenking­smoment voor de vele vrienden van Saartje die langskomen. En intussen komen er uiteraard ook veel nieuwe mensen die vaak niet eens weten wie Saartje was. Och, als wij maar weten waarvoor we dit doen.”

Schouderkl­opje

Het festival is een mooie herdenking voor Saartje die de strijd tegen kanker verloor, al knaagt het ook weleens. “Maar dan krijg je plots een schouderkl­opje of een vriendelij­ke lach”, zegt Ria. “Veel mensen die langskomen weten wel waarover het gaat. En als we op zaterdagav­ond ons traditione­le herdenking­smoment houden, dan wordt het bij heel wat mensen toch even stil. Daar stond Georges op, en hij heeft gelijk: er moet iets voor Saartje blijven gebeuren. Zij is de ziel van Live a Life.” De opbrengst gaat jaarlijks naar een onderzoeks­project van de UHasselt. “Dat is dichtbij, en zo zien we wat er met ons geld, toch zo’n 10.000 euro elk jaar, gebeurt. We krijgen na al die jaren ook een band met sommige artiesten. Guy Swinnen bijvoorbee­ld wil er doodgraag bij zijn. Dit jaar al om 20 uur op zaterdag. Vrijdag hebben we ons inmiddels bekende Rockfest. Zaterdag is er dan het festival, met onder meer Jan de Wilde op onze binnenkoer. Zondag volgt het klassieke luik, de afsluiter waar iedereen altijd weer naar uitkijkt.”

Tijdens de eerste editie van Live a Life, op de binnenkoer van de familie, waren er 400 tot 500 bezoekers, toen al een succes. “Vandaag ligt een echt draaiboek klaar. Er zijn tientallen helpende handen en het is vooral een fijn feest. Maar in onze geesten is Saartje er nog altijd. Onze vijf kleinkinde­ren, die geen van allen Saartje ooit gezien hebben, kennen haar van foto’s. Tante Saar is altijd in huis hier, en dat zal ook zo blijven.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ria en zoon Jelle Vennekens: “In onze geesten is Saartje er nog altijd.”
FOTO SERGE MINTEN Ria en zoon Jelle Vennekens: “In onze geesten is Saartje er nog altijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium