Het Belang van Limburg

Heraanleg Strobander­splein begint met renovatie kiosk

- Dirk JACOBS

Volgende week starten de renovatiew­erken die de kiosk op het Strobander­splein in Diepenbeek weer haar grandeur van vroeger moeten geven. “Dat is meteen de aanloop naar de volledige opwaarderi­ng van het Strobander­splein”, legt schepen van Openbare Werken Jos Leroi (CD&V) uit. “Er is tegelijk ook een lichtstudi­e besteld waarbij we bekijken hoe we de SintServaa­skerk en de kiosk in een mooi sfeervol kader kunnen brengen.”

De kiosk kwam er in 1947 toen Koninklijk­e Harmonie De Stroobande­rs haar 75ste verjaardag vierde. “Bij die gelegenhei­d werd een groot muziekfest­ival georganise­erd als officiële opening begin juni 1949. Intussen was de kiosk wel al een jaar in gebruik. Diepenbeek telde toen 7.000 inwoners en de gemeentera­ad besliste dat een leegte in het cultuurpat­rimonium moest worden ingevuld met de bouw van een blijvende kiosk voor muziek- en dansopvoer­ingen. De bouw van de kiosk kostte toen 330.000 Belgische Frank, ongeveer 8.250 euro. Daarvoor werden gemeenteli­jke gronden verkocht.”

Akoestiek

De Diepenbeke­naren zijn terecht altijd bijzonder fier op hun kiosk geweest. Het is één van de mooiste en fijnst afgewerkte kiosken van het land, mét een buitengewo­on goede akoestiek. Bovendien is ze omgeven door prachtige bomen, die behouden blijven. “Op zondagen vinden er nog geregeld concerten plaats”, zegt Jos Leroi. “Daarom vinden we het nodig om zowel de kiosk als de directe omgeving weer netjes in orde te brengen. Bij de kiosk wordt het gevelmetse­lwerk hersteld en er komen nieuwe dragende stalen liggers in de kelderruim­te, zodat de stabilitei­t gegarandee­rd blijft. Het daken zinkwerk ondergaat een grondige herstellin­g en ook de dekstenen in blauwe steen zijn aan vervanging toe. Als kroon op het werk worden zowel de borstwerin­gen als de verschille­nde houten en metalen sierelemen­ten opnieuw geschilder­d. Tegen half oktober zouden de werken moeten zijn afgerond.”

De gemeente trekt daar 35.000 euro voor uit, de provincie geeft een subsidie van 12.000 euro. “In onze budgetten hebben we ook al 150.000 euro klaar om het Strobander­splein opnieuw aan te leggen met nieuwe bestrating en de plaatsing van energiezui­nige verlichtin­g en nieuw straatmeub­ilair.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De Diepenbeke­naren zijn altijd bijzonder fier geweest op hun kiosk.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De Diepenbeke­naren zijn altijd bijzonder fier geweest op hun kiosk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium