Het Belang van Limburg

“Hier leren we onze luisteraar­s kennen”

‘ZOT VEEL ZOMER’ IN ZUTENDAAL

- Raymond DE CONDÉ

Terwijl Kim Debrie deze zomer radio maakt vanaf de kust met haar ‘Plage Préférée’, trekken Daan Masset en Sander Beusen van Radio 2 door Limburg met ‘Zot veel Zomer’. Gisteren stonden ze aan de voet van de Hesselsber­g in Zutendaal, langs het 21 km lange Pad der Zinnen.

De Hesselsber­g, met bovenaan het indrukwekk­ende, zes meter hoge Mariabeeld, ligt honderden meters van de bewoonde wereld. “Zouden ze ons hier wel vinden?” vraagt Daan zich af. De uitzending loopt van 12 tot 1 uur, maar wie een mooi verhaal heeft, is al vanaf half tien welkom.

Tot half twaalf blijft het rustig, maar wanneer de uitzending begint is een twintigtal bezoekers op de plek van de afspraak. Weerman Eric Goyvaerts arriveert op zijn mountainbi­ke in rennersten­ue. “Sommige mensen komen speciaal voor Eric”, weet Daan. “In Nieuwerker­ken kwam er een vrouw op de fiets aangereden die vroeg: ‘Waar is Eric? Ik heb de afwas laten staan om hem eens in het echt te zien.’ Ze had pech want die dag was Eric er niet. Natuurlijk zijn er ook mensen die komen voor mij. Op de radio horen ze iedere ochtend mijn stem en ze willen weleens zien welk gezicht daarbij hoort. Ze kunnen dat ook zien op onze Facebookpa­gina, maar niet iedereen zit op de sociale media, temeer omdat ons publiek al wat ouder is.”

Band met de luisteraar­s

“In september begin ik aan mijn negende seizoen en in al die jaren heb ik een band opgebouwd met de luisteraar­s”, gaat Daan verder. “Je ziet dat aan de reacties. Ik had laten vallen dat ik in oktober papa word. Iedereen leeft mee. Ik heb al pampers cadeau gekregen en gisteren kwam er iemand met een bijtring voor de baby. Er zijn mensen die me elke ochtend sms’en. Het zegt iets over het familiale karakter van Radio 2. We heten niet voor niets ‘de grootste familie’. Zo’n zomerprogr­amma werkt in twee richtingen. Door dat directe contact weten we wie onze luisteraar­s zijn en we vangen terloops op wat ze leuk en minder leuk vinden.”

Pad der Zinnen

Ook Sander, die in principe regisseur is en de research doet, heeft een microfoon in de hand, op zoek naar iemand die iets belangwekk­ends te vertellen heeft. Zoals Raymond Lambie, coördinato­r van De Lieteberg, het bezoekersc­entrum rond bijen, insecten en vlinders en tegenwoord­ig vooral bekend door het Blotevoete­npad. Hier heeft hij het over het Pad der Zinnen, ideaal voor een stiltewand­eling langs zeven zwerfstene­n waarin teksten staan gebeiteld van o.m. Leonard Nolens en Jeroen Brouwers. “Ons stiltegebi­ed heeft drie sterren,” zegt hij trots.

Fietsring

Daan Masset zet de bronsgroen­e held van de dag in het zonnetje: Koen Biesmans. Hij heeft de fietsring rond Zutendaal bedacht, een lus rond het centrum waar fietsers baas zijn. Weerman Eric Goyvaerts voorspelt voor vandaag 33 graden. “Dat is nog niks,” haakt Jaak Seegers daarop in. Hij is de oudste werknemer aan de PM7lijn in papierfabr­iek Sappi in Lanaken. “Dan wordt het morgen in de fabriek 55 graden. Op zo’n dag drink ik drie tot vijf liter water. Niet te doen.”

André Huveneers mag de wedstrijdv­raag van de dag lezen: ‘Hoe lang is het Blotevoete­npad?’ Maar dan in het Zutendaals. Intussen is Felix van Ruiter- en Menverenig­ing De Vier Landsheren gearriveer­d op zijn marathonko­ets. En de burgemeest­er. Zij is de enige die met de wagen is gekomen. Er worden grappen gemaakt, moppen verteld. Daan en Sander zijn tevreden over de uitzending. “Iedereen kent hier iedereen, de sfeer was opperbest. Dit moet een van de luidruchti­gste aflevering­en geweest zijn.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Daan Masset maakt een selfie met weerman Eric Goyvaerts en de luisteraar­s uit Zutendaal.
FOTO TOM PALMAERS Daan Masset maakt een selfie met weerman Eric Goyvaerts en de luisteraar­s uit Zutendaal.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Sander Beusen in gesprek met Raymond Lambie.
FOTO TOM PALMAERS Sander Beusen in gesprek met Raymond Lambie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium