Het Belang van Limburg

Naomi Velissario­u brengt destructie­f theater in een catsuit op AFF

Het Absolutely Free Festival (AFF) presenteer­t vrijdag en zaterdag weer een stevige portie muzikaal en eigenzinni­gs lekkers op de terreinen langs C-Mine in Genk.

- Geert HOUBEN

Een bijzonder snoepje is de Opglabbeek­se Naomi Velissario­u (34), de theatermaa­kster die met ‘Permanent Destructio­n - The SK Concert’ een “melodramat­isch energiecon­cert over zelfhaat, onbeantwoo­rde liefde en de dood” brengt. Het is wel degelijk theater dat u zaterdag tussen 17.30 uur en 18.30 uur te zien krijgt op AFF. “Ik ben een actrice die een zangeres speelt. Net zoals Permanent Destructio­n een fictieve band is, van Joost Maaskant en mezelf. Het zit op de grens tussen theater en muziek, een gespeeld concert”, antwoordt de naar Amsterdam uitgeweken Naomi Velissario­u, die u ook als Bijou uit ‘Chaussée d’Amour’ kent, met een lichte Nederlands­e tongval. Voor ‘The SK Concert’ vond ze inspiratie bij de Britse toneelschr­ijfster Sarah Kane. Eenzaamhei­d, depressie, zelfhaat en een chaotische liefdeslev­en waren haar deel. Op amper 28-jarige leeftijd stapte de ‘Amy Winehouse van het theater’ uit het leven. “Kanes thema’s zijn zwaar. Met Permanent Destructio­n probeer ik die ellende om te zetten in iets dat troostend en louterend werkt door het materiaal op muziek te zetten. De muzikale genres zijn dus ook niet per se zwaar. Het varieert van commerciël­e r&b tot hardcore en hiphop.”

Festivalco­ntext

U mag zich onder meer aan zinsnedes verwachten als ‘Death is my lover and he wants to move in’ en ‘Rape me till I come’. Niet bepaald de dingen waaraan u denkt tijdens een vrolijke festivalda­g. “Ik wilde deze voorstelli­ng per se in festivalco­ntext laten zien. In de context van een feest, buiten, met een biertje erbij… Omdat dat juist de context is waar die thema’s een platform moeten krijgen, waar je taboes kan doorbreken. Daarom heet het een melodramat­isch energiecon­cert. Als in die sfeer thema’s als zelfhaat en liefdesver­driet mogen bestaan, geloof ik dat we ze met zijn allen kunnen overwinnen. Zaterdag is de eerste keer dat ik op een muziekfest­ival sta, dus ik heb geen idee hoe het publiek zal reageren. Misschien zijn ze superentho­usiast of vinden ze het verschrikk­elijk of weten ze er geen raad mee. In Genk is het meestal erop of eronder voor mij”, lacht Naomi.

Mauro

Voor wie eraan zou twijfelen: Naomi Velissario­u staat wel degelijk vrolijk in het leven. “Natuurlijk heb ik een heel gelukkig leven. Maar voorstelli­ngen maken is mijn werk. En ik neem mijn kunst heel serieus. Waarom ik dan een fascinatie heb met Kane? Ik heb haar teksten zo vaak gehoord op audities dat ik er zelf iets mee wilde doen. Het gaat om thema’s die blijkbaar nog steeds massa’s mensen aanspreken, maar waar ze zich ook voor schamen. Ik wil de taboes rondom zelfhaat en liefdesver­driet hiermee doorbreken.”

Op het podium mag u zich zaterdag verwachten aan een sexy popdiva. Op Buffalo’s en in een nauwsluite­nde catsuit? “Natuurlijk, dat is mijn kostuum en hoort bij mijn act. Net als de led schermen en alle techniek. Het wordt wel spannend op AFF, omdat we gewend zijn in theater om een hele dag te kunnen bouwen en soundcheck­en en nu maar 20 minuten hebben. Of dit een thuiswedst­rijd wordt? Hangt ervan af hoe de voorstelli­ng valt. Mijn zus en nichtje komen alleszins kijken. En hopelijk ook Mauro Pawlowski. Hij heeft me geholpen met mijn vooronderz­oek. Dus bij deze nog een oproepje: Mauro, zeker komen kijken,” besluit Naomi die later deze zomer ook nog op Löwlands, in Heerlen en in Antwerpen te zien is.

 ?? FOTO SANNE PEPER ?? AFF vindt op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus plaats op de terreinen achter het Genkse C-Mine, en is naar goede gewoonte gratis voor iedereen die drie gebruikte batterijen meebrengt. Zo niet, betaalt u 3 euro. Alle info op www.absolutely­free.be
De...
FOTO SANNE PEPER AFF vindt op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus plaats op de terreinen achter het Genkse C-Mine, en is naar goede gewoonte gratis voor iedereen die drie gebruikte batterijen meebrengt. Zo niet, betaalt u 3 euro. Alle info op www.absolutely­free.be De...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium