Het Belang van Limburg

Peer controleer­t droogtesch­ade met satellietf­oto’s

Schattings­commissie bezoekt niet langer honderden getroffen landbouwpe­rcelen

- Thomas JANSEN

PEER - De stad Peer gaat met satellietb­eelden de schade van de landbouwer­s door de droogte controlere­n. De getroffen boeren moeten hun schadedoss­ier nog altijd zelf indienen maar de schattings­commissie gaat niet langer ter plaatse kijken. Een primeur voor België.

Na de landbouwra­mp twee jaar geleden door wateroverl­ast, moest de schattings­commissie van Peer maar liefst duizend percelen ter plaatse gaan controlere­n. Het duurde een maand alvorens de leden van de commissie alles gecontrole­erd hadden. De stad Peer zocht naar een snellere manier voor de controles en ging aankloppen bij het Nederlands­e bedrijf Eleaf. “Zij leveren heel gedetaille­erde satellietb­eelden”, legt schepen Raf Nelis (CD&V) uit. “Als het gebied heel bruin kleurt, is er geen twijfel over de geleden schade en moeten we niet ter plaatse gaan.”

Zo hoopt de commissie 80 procent minder controles ter plaatse te moeten uitvoeren. Enkel bij twijfel of bij groente- en fruitteelt gaan ze nog kijken.

HASSELT - In afwachting van een erkenning als landbouwra­mp zijn de Limburgse boeren volop bezig de schade vast te leggen die de droogte op hun velden heeft aangericht. Ze bezorgen de nodige foto’s aan hun stads- of gemeentebe­stuur, zodat de gemeenteli­jke schattings­commissie nog voor de oogst kan langskomen om de schade op te meten. Toch zal het vermoedeli­jk nog lang tot zeer lang duren vooraleer die schade gecompense­erd wordt. “Verschille­nde boeren zijn zelfs nog niet vergoed voor de wateroverl­ast van twee jaar geleden.”

Op 20 juni stuurde de Boerenbond al een brief naar alle steden en gemeenten, met de vraag om zo snel mogelijk een gemeenteli­jke schattings­commissie op te richten. Die commissie bestaat uit vijf leden - onder wie de burgemeest­er of een afgevaardi­gde en twee landbouwex­perten – en komt de schade ter plaatse vaststelle­n. Voor dat kan gebeuren, moeten de getroffen boeren wel aangifte doen bij de gemeenten en de nodige foto’s afleveren. De voorbije dagen waren dan ook tal van boeren in de weer met hun fototoeste­l of smartphone om de geleden schade in beeld te brengen.

Deadline

In sommige gemeenten moet die aangifte voor een bepaalde datum ingediend zijn. In Lommel en Overpelt hadden de landbouwer­s tot vrijdag de tijd. “Maar dat is geen deadline, eerder een praktische maatregel”, zegt Luk Vanoirbeek van de Boerenbond. “Door die tijdsdruk vermijden we dat de schattings­commissie nog maandenlan­g plaatsbezo­eken moeten uitvoeren. Maar wie later nog schade vaststelt, zal zeker nog aangifte kunnen doen.”

In Wellen kunnen boeren nog tot woensdag hun dossier indienen. De vaststelli­ngen door de schattings­commissie zijn gepland op donderdag en vrijdag. “Belangrijk is dat er zo veel mogelijk bewijs verzameld wordt vóór de oogst”, zegt burgemeest­er Els Robeyns (s.pa). “Dit is een ramp in wording. Iedere dag dat het niet regent neemt de schade toe. Ik verwacht dat we bij elke Wellense boer moeten langsgaan.” De schattings­commissie van Dilsen-Stokkem ging deze week al de baan op. “De situatie is nu al dramatisch, het is niet nodig nog langer te wachten”, zegt burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). “Op deze manier kunnen de boeren hun gewassen al oogsten, als ze dat willen, en hebben ze misschien nog mogelijkhe­den voor de tweede helft van augustus. We hadden negentig landbouwer­s aangeschre­ven, van hen hebben er veertig al aangifte gedaan.”

Erkenning

Om uiteindeli­jk vergoed te worden, moet de droogte wel eerst als

landbouwra­mp erkend worden. Landbouwmi­nister Joke Schauvlieg­e (CD&V) startte daarvoor vorige week de procedure. De definitiev­e erkenning als ramp is afhankelij­k van twee voorwaarde­n: het totale schadebedr­ag moet hoger zijn dan 1,24 miljoen euro en het natuurfeno­meen mag maximaal één keer om de twintig jaar voorkomen. Dat laatste zal door experten van het KMI bekeken worden als de droogteper­iode voorbij is. Uiteindeli­jk kan 40 tot 80 procent van de geleden schade vergoed worden, afhankelij­k van de verzekerin­gspolis.

Snelle compensati­e

De Europese Commissie kwam donderdag wel al met een aantal maatregele­n. Zo mogen boeren gronden die normaal braak moeten liggen gebruiken voor de productie van veevoeder. “Een belangrijk signaal”, zegt Europees Parlements­lid en Truiense schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld). “Nu is het belangrijk dat alle actoren in actie schieten. De boeren moeten aangifte doen en de Vlaamse regering moet de droogte zeer snel erkennen als landbouwra­mp. Ze moeten ook versneld werk maken van de uitbetalin­g van de vergoeding­en, want verschille­nde landbouwer­s hebben nog geen cent gezien na de wateroverl­ast van twee jaar geleden. De federale regering ten slotte moet werk maken van de al goedgekeur­de carry-backregeli­ng. Die bepaalt dat een landbouwbe­drijf verlies uit een bepaald jaar kan verdelen over de winst van de voorgaande jaren.”

De Vlaamse regering moet deze droogte zeer snel als landbouwra­mp erkennen en versneld vergoeding­en uitbetalen. Verschille­nde landbouwer­s hebben nog geen cent gezien na de wateroverl­ast van twee jaar geleden Hilde VAUTMANS (Open Vld) Schepen van Landbouw

in Sint-Truiden

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Landbouwer Ludo Vandebrouc­k uit Kortessem fotografee­rt de droogtesch­ade op zijn maïsveld, in de hoop op snelle compensati­e.
FOTO SVEN DILLEN Landbouwer Ludo Vandebrouc­k uit Kortessem fotografee­rt de droogtesch­ade op zijn maïsveld, in de hoop op snelle compensati­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium