Het Belang van Limburg

Zon doet verkoop motorfiets­en 19% stijgen

Verkoop gestegen met 19 procent

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De verkoop van motorfiets­en is de voorbije maand weer fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van sectorfede­ratie Febiac. De verkoop steeg vorige maand met 19,3 procent in vergelijki­ng met vorig jaar. Voor de eerste zeven maanden is er een stijging met 9,4 procent. “Er is veel interesse voor het duurdere segment, zoals de nieuwe Honda Goldwing”, zeg Jef Cuypers van bij motorhuis Felix & Jos.

Er werden in ons land in de maand juli 2.558 scooters en motorfiets­en verkocht, een stijging met 19,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens Febiac wordt de stijging vooral geholpen door het mooie weer. Ook bij de bromfietse­n is er een aanzienlij­ke stijging. “Maar dat is vooral een gevolg van het feit dat de snelle elektrisch­e fietsen, de zogenoemde speedpedel­ecs, tegenwoord­ig tot de bromfiets klasse B wordt gerekend”, aldus Joost Kaesemans van Febiac.

In de eerste zeven maanden van het jaar werden in ons land 17.806 motorfiets­en verkocht, goed voor een stijging van 9,4 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van vorig jaar. De sector verwacht dat er tegen het einde van het jaar opnieuw zo’n 22.000 nieuwe motorfiets­en een eigenaar gevonden zullen hebben. Dat maakt van 2018 weer een goed motorjaar.

Sinds 2012 werd kaap van 22.000 motorfiets­en slechts één keer gerond. Dat was in 2016 en was een gevolg van de invoering van de Euro 4-milieunorm voor motoren en scooters. Heel wat motoren die beantwoord­den aan de milieunorm Euro 3 werden in 2016 ingeschrev­en om uiteindeli­jk in 2017 verkocht te worden.

Mobiliteit

BMW blijft ook dit jaar (eerste zes maanden) de marktleide­r, gevolgd door Yamaha en Honda. Uit de top tien van de meest verkochte modellen blijkt dat de motorfiets steeds vaker wordt gebruikt in het woon-werkverkee­r. Het gaat daarbij om scooters, basic motoren en reisenduro’s, die zowel worden ingezet voor lange reizen als voor de dagelijkse rit naar en van het werk. Het meest verkochte model was in de eerste zes maanden van het jaar de Vespa GTS300. De grootste groei in de motor- en scooterver­koop in het eerste semester wordt trouwens genoteerd in de provincie Antwerpen. Gezien de verkeerspr­oblemen in en rond Antwerpen is dat geen verrassing.

Vrije tijd

Natuurlijk blijft de motorfiets voor heel wat mensen vooral een vervoermid­del voor in de vrije tijd, voor de rit op zondag met de maten, van terras naar terras, of voor langere al dan niet avontuurli­jke reizen. En dat het met de economie goed gaat, bewijst ook de verkoop van het duurderde segment. Harley-Davidson zag zijn verkoop de eerste zes maanden van het jaar toenemen met 23,7 procent.

Ook bij motorzaak Felix & Jos in Beringen heeft men de motorverko­op zien stijgen. “In het totaal zitten we zowat op het zelfde niveau van vorig jaar”, aldus Jef Cuypers, verantwoor­delijke voor de verkoop. “De verkoop van scooters en bromfietse­n is weliswaar gedaald, maar dat wordt gecompense­erd door de verkoop van motorfiets­en. Zo hebben we momenteel een interessan­t geprijsde naked bike van Honda in ons gamma Maar ook het duurdere segment doet het goed. Zo verkoopt momenteel de nieuwe Honda Goldwing als zoete broodjes, niet slecht voor een machine met een prijskaart­je vanaf 25.000 euro.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De verkoop van motorfiets­en doet het goed. Een van de sterkste stijgers is Harley-Davidson.
FOTO REUTERS De verkoop van motorfiets­en doet het goed. Een van de sterkste stijgers is Harley-Davidson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium