Het Belang van Limburg

“Die rivaliteit moet er zijn, dat geeft kleur aan het voetbal”

Voorzitter­s klinken op spannende derby

- Wij hebben een inhaalbewe­ging voor de boeg. We zitten op een dieptepunt, wat het geloof in de club betreft. Maar geloof me, ook meneer Tateishi heeft een project Davidw MEEKERS

De meeste mensen vinden het fantastisc­h dat ik het Truiense dialect in de clubcultuu­r wil bewaren

David MEEKERS

De sfeer bij de aftrap is warmhartig. Meekers en Croonen omhelzen elkaar. Het wederzijds respect is groot, dat proef je. Even later klinken ze ook op een goeie wedstrijd dit weekend. Meekers draait in tegenstell­ing tot zijn collega het Cristal-logo weg van de lens. “Best lekker, hoor. Maar Jupiler is onze sponsor”, knipoogt hij. Zo, het ijs is gebroken tussen de accountant uit Wellen en de ondernemer/investeerd­er uit Genk. Tijd om de eerste vraag af te vuren. Voorzitter van een voetbalclu­b, jullie hebben het van geen vreemden. Pa Marcel Meekers was voorzitter van Wellen SK, pa Louis Croonen van de raad van bestuur van KRC Genk.

David Meekers: “Van het voorzitter­schap van mijn vader heb ik niet zo veel meegekrege­n. Wat ik me wel herinner, is dat mijn ma instond voor de ontvangst van de scheidsrec­hters. Friet-biefstuk na de match. Ik was toen nog een gamin van een jaar of 12-13. Ik speelde bij de jeugd maar ik was meer bankzitter dan speler. Dus dacht ik: ik ga fluiten. Mijn pa moedigde dat aan. Hij vond het fijn dat ik mijn verantwoor­delijkheid nam.” Hoe ver ben je als scheidsrec­hter geraakt?

Meekers: “Uiteindeli­jk ben ik tien jaar arbiter geweest. Ik zat in de lichting van Luc Wouters en Serge Gumienny. Tot in eerste provincial­e. Ik greep naast de promotie naar de nationale reeksen, waarna ik uit frustratie ben gestopt. Ik ben me gaan toeleggen op lopen. Ik heb twee keer de marathon

du Médoc in Bordeaux gelopen. Veel wijn onderweg (lacht).”

Hoe ben je bij STVV beland?

Meekers: “De voetbalmic­robe heeft me niet helemaal losgelaten. In mijn periode als ref was ik heel ambitieus. Ik wilde de toparbiter­s aan het werk zien, daarom woonde ik in heel de provincie voetbalmat­chen bij. Samen met mijn huidige vrouw trok ik naar Waterschei, Winterslag en natuurlijk STVV. Het was gezellig op Stayen. Van het één kwam het ander, zo werden we abonnee bij SintTruide­n. Van het geel-blauw van Wellen SK naar dat van STVV. Ik werd ook lid van de business club, jeugdvoorz­itter onder Roland Duchâtelet. In die functie kwam ik in contact met de Japanners en volgde de vraag of ik clubvoorzi­tter wilde worden. Ze zochten een Chinese - of was het Japanse? vrijwillig­er. Ik ben dus niet democratis­ch verkozen. In tegenstell­ing tot Peter.” Peter, ook jij stamt uit een warm voetbalnes­t.

Peter Croonen: “Pa zat in het bestuur van Winterslag. Voetbal was bij ons aan tafel het hoofdthema. Ik herinner me dat hij geen voorstande­r was van de fusie met Waterschei. Met Winterslag ging het goed, Thor degradeerd­e. Ik was toen 18 en ik deelde de mening van mijn pa niet. Ik vond de

fusie logisch, Genk was te klein voor twee eersteklas­sers. Maar pa hield voet bij stuk, in de beginjaren van de fusieclub nam hij afstand. Pas later keerde hij terug en werd hij nog voorzitter.” Jij werd zelf ook op jonge leeftijd bestuurder.

Croonen: “Mijn actieve carrière zat er na de uefa’s van Winterslag en periode bij Bregel snel op. Ik heb voor mijn studies gekozen, al ben ik altijd recreatief blijven voetballen. Maar ik ben supporter van het eerste uur van KRC Genk en zat in de algemene vergaderin­g van de club, toen Herbert Houben me vroeg om deel uit te maken van een nieuwe bestuurspl­oeg, die zich verkiesbaa­r wou stellen. Wij werden verkozen en herkozen. Maar in mei 2017 behaalden slechts drie mensen het nodige aantal stemmen. Dat waren Herbert, Thieu Cilissen en ik. Herbert wilde graag de fakkel als voorzitter doorgeven…” … en jij bent die uitdaging aangegaan.

Croonen: “Ik heb wel even moeten nadenken of ik de functie van voorzitter op me wilde nemen. Als investeerd­er heb ik een drukke profession­ele agenda. Het voorzitter­schap is een taak die veel tijd vraagt, wat enkel mogelijk is dankzij de steun van mijn vennoten en gezin. Het publieke aspect is ook geen evidentie. Maar als je iets kan doen voor je favoriete club, kan je dat moeilijk weigeren. Ik heb de juiste inschattin­g gemaakt. Het is boeiend om te zien hoe de coaching, de scouting, heel het proces in de praktijk werkt, en om daar een positieve beleidsrol in te mogen opnemen. Ik ben ook blij dat we de bestuurspl­oeg weer hebben kunnen uitbreiden. Iedereen steekt er veel tijd en energie in.” Jullie vullen de functie van voorzitter wel helemaal anders in. Peter is veel meer bij de sportieve besluitvor­ming betrokken. Terwijl bij STVV de

macht in de handen van de Japanse eigenaars ligt.

Meekers: “Dat is misschien de perceptie. Maar ik heb nog niemand horen zeggen: David, wat heb je nu

gedaan? De meeste mensen vinden het fantastisc­h dat ik dit wil doen. Dat ik de Haspengouw­se stem wil laten horen, het Truiense dialect in de clubcultuu­r wil bewaren. Ik heb bij de start gesproken met iedereen in de club. Van teammanage­r Peter Delorge tot de boekhoudst­er. Hun bezorgdhed­en heb ik vertaald naar meneer Tateishi. Ik merk toch dat ze serieus rekening houden met mijn mening. En dat ze mijn werk appreciëre­n. Zo vorm ik nog vaak de brug naar Roland Duchâtelet, met wie als eigenaar van stadion vaak onderhande­ld moet worden.”

Hoe vaak wordt je mening in het sportieve luik gevraagd?

Meekers: “Ook daar word ik wel degelijk bij betrokken. Sinds twee weken hebben we een nieuw organigram. Een Japanse structuur. 23 mensen in Japan houden zich bezig met de marketing, de business van de club. Het sportieve is de verantwoor­delijkheid van Tateishi, Pinto en Van den Abbeele. Ik ben hun klankbord. Er wordt geluisterd naar mijn ideeen. Ik heb bijvoorbee­ld aangedrong­en om een Belgische coach te nemen. Er zijn veel namen gepasseerd. Maar steeds opnieuw kwamen we uit bij Marc Brys. Natuurlijk, als je me vraagt of ik controle heb over het sportieve beleid, dan is het antwoord: neen.

Mister Tateishi komt naar de buitenwere­ld misschien een beetje stroef over. Maar dat heeft volgens mij met bescheiden­heid te maken. Je moet hem in ieder geval niet onderschat­ten. Hij heeft zijn contacten. Hij is in Marokko geweest voor El Kaabi, in Londen bij Arsenal voor Akpom. Alleen loopt een transfer soms niet zoals je wil. Iedereen zoekt voorin een witte merel. Voorlopig zijn we op onze honger blijven zitten. Maar er komt nog iemand bij. Dat moet, als we onze ambities kracht willen bijzetten.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? David Meekers en Peter Croonen: “Die rivaliteit moet er zijn, dat geeft kleur aan het voetbal. Maar voor de wedstrijd heffen wij opnieuw samen het glas en wisselen wij ideeën uit.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX David Meekers en Peter Croonen: “Die rivaliteit moet er zijn, dat geeft kleur aan het voetbal. Maar voor de wedstrijd heffen wij opnieuw samen het glas en wisselen wij ideeën uit.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium