Het Belang van Limburg

Vakantie

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) heeft zijn vraag om in volle reces snel het parlement samen te roepen over de droogte, vrijdag nog eens herhaald. Eerder deze week had hij dit ook al aangekaart. Toen kreeg Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) van hem nog respijt omdat ze misschien wel met vakantie was. Maar intussen is Beenders’ geduld op, net als zijn compassie. De felgeplaag­de minister – die nog maar net de betonstop, het afvalplan en het klimaatpla­n afhandelde – is dus zelfs geen twee weken rust gegund.

Of hem dit lukt, valt te betwijfele­n. De voorzitter van de commissie – weliswaar een partijgeno­te van Schauvlieg­e – moest gisteren de zaken nog eens goed bestuderen om te zien wat er zo hoogdringe­nd is. Want uiteindeli­jk zijn er al draaiboeke­n voor de droogte en is er ook een droogtecom­missie, al zitten daar ambtenaren in en geen politici. De dag begon vrijdag met een brief die een aantal bedrijven uit de watersecto­r had gestuurd naar de minister. Maar dat bleek uiteindeli­jk een nota die al dateert van begin juli, nog voor we wisten dat die droogte maar zou blijven duren. Bovendien was die nota bedoeld om maatregele­n op langere termijn te bespreken en om uiteindeli­jk in een volgende regeringsv­erklaring tot een waterpact te komen. Al belooft het woord pact doorgaans niet veel goeds. Naar duidelijke maatregele­n is het meestal zoeken in dat soort compromiss­en. De deadline die de watersecto­r voorstelt, is ook niet voor deze vakantie: ze hebben het over de periode 2027-2050.

Intussen kunnen we natuurlijk wel werk maken van voor de hand liggende zaken. Een eenvoudig idee van Vlario is om het opgepompte grondwater uit bouwwerven te hergebruik­en in plaats van recht in de riolering te lozen. Met dat water kan je al wat moestuintj­es irrigeren. Een ander oud dossier is dat van het water uit de mijnverzak­kingsgebie­den dat voor een deel in Maas en kanaal verdwijnt. Ook dat heeft Rob Beenders een paar jaar geleden al in het parlement aangekaart. Dat is onderzocht, maar het bleek toch niet eenvoudig om aan dat water te geraken, was de uitleg. Van dat water zou er ook vooral veel zijn in de wintermaan­den, op een moment dat we er niet naar vragen. Maar intussen zijn we alweer enkele droge jaren later en kan dit misschien opnieuw goed bekeken worden. In elk geval valt er nog van alles te bedenken om waterversp­illing tegen te gaan. Op een moment dat het overal kurkdroog is, is het ook makkelijke­r om de politieke discussie te voeren. Over die gemiste vakantieda­gen hoeven we ons trouwens niet te veel zorgen te maken. Het parlement gaat volgend jaar eind maart al in reces. Nog voor de Paasvakant­ie.

Op een moment dat het overal kurkdroog is, is het makkelijke­r om de politieke discussie over waterversp­illing te voeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium