Het Belang van Limburg

“Dit bespaart ons achthonder­d controles op landbouwpe­rcelen”

-

PEER - Terwijl andere schattings­commissies de komende weken duizenden percelen ter plaatse moeten gaan controlere­n, gebeurt dat in Peer vanuit een vergaderza­al. Via erg nauwkeurig­e satellietb­eelden van een Nederlands bedrijf kunnen ze de schade perfect controlere­n. Een primeur voor ons land.

Na de landbouwra­mp twee jaar geleden door wateroverl­ast, moest de schattings­commissie van Peer liefst duizend percelen ter plaatse gaan controlere­n. Daar waren de leden van de commissie een maand mee zoet. Om dat in de toekomst te vermijden, ging het gemeentebe­stuur op zoek naar een oplossing. Die werd gevonden bij Eleaf, een bedrijf in het Nederlands­e Wageningen. “Zij leveren heel gedetaille­erde satellietk­aarten voor de landbouw”, zegt bevoegd schepen Raf Nelis (CD&V). “Die kaarten kunnen we projectere­n, en daar leggen we dan de kaarten met de perceelgre­nzen over. Als het gebied heel bruin kleurt, is er geen twijfel over de geleden schade en moeten we niet ter plaatse gaan.” Volgens Dirk Colaers, voorzitter van de landbouwra­ad, moet de commissie zo 80 procent minder controles uitvoeren. Op 1.000 percelen maakt dat 800 bezoeken die overbodig worden. “Bij twijfel of bij groente- en fruitteelt gaan we nog wel ten velde”, zegt Colaers. “Het is ook belangrijk dat we voeling houden met de boeren, en we

doen af en toe steekproev­en. Maar het systeem met de satellietk­aarten werkt prima.”

Primeur voor België

Peer is de enige gemeente in België die zo droogtesch­ade controleer­t. “In Nederland wordt de waterhuish­ouding wel met onze kaarten gecontrole­erd”, zegt Vincent Dupré van Eleaf. “Maar Peer is de eerste Belgische gemeente die ons contacteer­de voor droogtesch­ade. Al verwacht ik dat ze hier volgende week allemaal staan.” (lacht) De getroffen Peerse boeren moeten hun schadedoss­ier wel indienen, bij voorkeur voor 12 augustus. Dat kan ook digitaal, via de website van de stad. Wie daar problemen mee ondervindt, kan een afspraak maken voor hulp.

 ?? FOTO ELEAF ?? Peer maakt gebruik van satellietb­eelden om de droogtesch­ade te meten. “Als het gebied heel bruin kleurt, is er geen twijfel en moeten we niet ter plaatse gaan.”
FOTO ELEAF Peer maakt gebruik van satellietb­eelden om de droogtesch­ade te meten. “Als het gebied heel bruin kleurt, is er geen twijfel en moeten we niet ter plaatse gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium