Het Belang van Limburg

Plastic afval warmt aarde op

Wetenschap­per van Universite­it Hawaï ontdekt per toeval nieuwe bron van broeikasga­ssen

- Roel DAMIAANS

HONOLULU - Een jonge wetenschap­per van de Universite­it van Hawaï heeft per toeval een nieuwe oorzaak ontdekt van de opwarming van de aarde. Zo zou polyethyle­en, het plastic dat wereldwijd het meest als afval in de oceanen rondzwerft, de grootste producent zijn van methaan en ethyleen. Die twee broeikasga­ssen spelen een grote rol in de klimaatopw­arming.

De nadelen van plastic afval zijn gekend. Het is veelvuldig aangetoond dat de zogenaamde microplast­ics – uiterst kleine deeltjes plastic – in het zeewater het leven in de oceanen aantasten. Maar nu dragen de miljoenen tonnen plastic afval die overal rondslinge­ren ook bij aan de opwarming van de aarde. Het was al geweten dat bij de afbraak van plastic CO2 vrijkomt, maar het is de eerste keer dat ook andere broeikasga­ssen zoals methaan, propaan en ethyleen onderzocht zijn. Al werd dat laatste per toeval ontdekt. De jonge wetenschap­per SarahJeann­e Royer onderzocht de uitstoot van methaangas door biologisch­e activiteit in het zeewater. Tijdens het onderzoek ontdekte ze dat de plastieken flessen waarin ze de watermonst­ers bewaarde, een grotere bron van methaan vormden dan het microscopi­sch kleine leven zelf. “Dat was een totaal onverwacht­e ontdekking”, aldus Royer, die na anderhalf jaar onderzoek nu met haar rapport komt. Daarin staan opmerkelij­ke conclusies. Zo produceert polyethyle­en, het plastic dat gebruikt wordt om winkelzakj­es te maken, het meeste broeikasga­ssen. Na een studieperi­ode van 212 dagen in de zon, ontdekte de wetenschap­per dat polyethyle­en 176 keer meer methaan uitstootte dan bij de start van het experiment.”

Afbrokkele­n

Daarmee is aangetoond dat blootstell­ing aan de zon een invloed heeft op de stoffen die vrijkomen in het plastic afval. Zonnestral­ing breekt de oppervlakt­e van plastic langzaam af en zo kunnen er gassen ontsnappen. Dat proces gaat zelfs verder wanneer het donker wordt.

De link tussen plastic en de opwarming van de aarde was tot nu toe gefocust op de productie van plastic door het gebruik van fossiele brandstoff­en en gas. “Vrijwel alle plastic die sinds 1950 werd gefabricee­rd, bevindt zich nog op onze planeet. Maar het brokkelt af in steeds kleinere stukjes. En hoe meer stukjes, hoe groter de contactopp­ervlakte en hoe meer gassen kunnen ontsnappen in de atmosfeer. De wereldwijd­e industrie groeit explosief, dus zullen er ook rechtstree­ks én onrechtstr­eeks steeds meer broeikasga­ssen worden geproducee­rd”, aldus Royer.

Meer onderzoek nodig

Sarah-Jeanne Royer contacteer­de verschille­nde plasticpro­ducenten. “Ik zei dat ik als wetenschap­per de chemische samenstell­ing van plastic wilde begrijpen. Ik heb geprobeerd om bij hen verschille­nde soorten plastic te bestellen voor mijn onderzoek en polste naar de productiep­rocessen. Maar allemaal zeiden ze dat ze geen contact meer wilden hebben met mij. Ik ben ervan overtuigd dat de plasticind­ustrie zeer goed op de hoogte is, maar dat ze niet willen dat dit nieuws met de wereld wordt gedeeld.”

Andere wetenschap­pers hebben intussen ook al gereageerd op het rapport. “Niemand weet precies hoeveel methaan en ethyleen het plastic afval wereldwijd produceert. Dit is het zoveelste gevolg van het gebruik van plastic. Verder onderzoek is zeker aangewezen”, zegt oceaanmili­eudeskundi­ge Jennifer Lynch van het US National Institute of Standards en Technology.

De plasticbed­rijven die ik benaderde, willen geen contact meer met mij. Ze willen niet dat dit nieuws met de wereld gedeeld wordt.

Sarah-Jeanne ROYER

wetenschap­per Universite­it van Hawaï

Doos van Pandora

“Onderzoek naar plastic afval toont aan dat we de doos van Pandora hebben geopend. Plastic afval is verraderli­jk op alle vlakken. Het bevat verborgen vervuilers zoals zware metalen, maar nu blijkbaar ook broeikasga­ssen”, aldus een chemicus van Universite­it van Genève.

 ?? FOTO UNIVERSITY OF HAWAÏ ?? Onderzoeks­ter Sarah-Jeanne Royer tussen het plastic afval op Kamilo Point op Hawaï.
FOTO UNIVERSITY OF HAWAÏ Onderzoeks­ter Sarah-Jeanne Royer tussen het plastic afval op Kamilo Point op Hawaï.
 ?? FOTO HBVL ?? Sarah-Jeanne Royer onderzocht 212 dagen aan een stuk het plastic afval op de vervuilde stranden van Hawaï.
FOTO HBVL Sarah-Jeanne Royer onderzocht 212 dagen aan een stuk het plastic afval op de vervuilde stranden van Hawaï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium