Het Belang van Limburg

Ook wie geen bericht krijgt, moet niet hopen op Ryanair-vlucht

Bonden noemen raming van 104 geschrapte vluchten “goednieuws­show”

- Arnout GYSSELS

HASSELT - 104 Ryanairvlu­chten van en naar België gaan op 10 augustus niet opstijgen door de pilotensta­king. Dat zijn ze praktisch allemaal. Maar ook als Ryanair zegt dat je vlucht niet getroffen is, blijft het volgens de bonden onzeker of je kunt vertrekken. “We proberen de directie duidelijk te maken dat ze moet stoppen met die goednieuws­show”, klinkt het. “Maar ze luistert niet.”

“We verontschu­ldigen ons aan de reizigers voor de overlast die deze onnodige stakingen veroorzake­n.” Zo, kous af voor Ryanair. De lagekosten­maatschapp­ij liet vrijdag weten dat ze 104 vluchten van en naar België op 10 augustus moet schrappen. Getroffen reizigers kregen een bericht dat ze hun geld terugkrijg­en of omgeboekt worden naar een andere Ryanairvlu­cht. Moet je zelf een pak meer betalen voor een ticket bij een andere maatschapp­ij, dan is dat jam- mer, want Ryanair is niet van plan de portefeuil­le open te trekken. Dat deed ze bij de vorige stakingen ook niet. “Overmacht”, volgens de luchtvaart­maatschapp­ij.

Vergoeding verplicht

Nochtans heeft de FOD Mobiliteit er vorige week, bij de staking van het cabinepers­oneel, nog eens op gewezen dat Ryanair wel degelijk verplicht is om de getroffen reizigers te vergoeden. En ook Test-Aankoop blijft daarop hameren. “Ze hebben dit conflict zelf gecreëerd”, zegt woordvoerd­er Simon November. “Door lage lonen te betalen, te weinig vakantie te geven, … De strategie is duidelijk. Niet betalen en ervan uitgaan dat hun klanten het geld waar ze recht op hebben niet via de rechtbank zullen opeisen.” Test-Aankoop spoort dan ook iedereen aan om die schadeverg­oeding toch te eisen. Dat kan via de site van Ryanair zelf. Blijft de maatschapp­ij zich – zoals altijd – verschuile­n achter overmacht, dan kun je via de consumente­norganisat­ie een klacht indienen. Die zal na de vakantie bekijken hoe ze de houding van Ryanair het best kan aanvechten via rechtbanke­n. Van de vorige staking heeft TestAankoo­p al meer dan 650 dossiers liggen.

Blijkbaar doen de stakingen nog niet voldoende pijn bij grote baas Michael O’Leary. Er zullen zeker nog acties volgen

Koen DRIES Vakbondsma­n LBC-NKV

“Bullebakge­drag”

De vakbonden hekelen vooral de communicat­ie van Ryanair. “Ze hadden beter gezegd dat op 10 augustus geen Belgische vluchten zullen opstijgen”, zegt Koen Dries van de christelij­ke LBCNKV. “Ze schrappen ze bijna allemaal, maar geven de illusie dat sommige reizigers toch zullen kunnen vertrekken. En intussen blijven ze tickets verkopen. Zo creëren ze taferelen zoals de vori- ge keer, met mensen die vergeefs naar de luchthaven komen.” Bovendien rommelt het over heel Europa. Ook in Zweden leggen de piloten het werk neer. En in Spanje heeft de pilotenbon­d een klacht neergelegd. Maar de directie trekt zich niet veel aan van de malaise binnen de eigen rangen. Donderdag liet ze nog doodleuk weten dat juli ook met de stakingen een absolute topmaand was. “Bullebakge­drag”, zegt Dries. “Blijkbaar doen de stakingen nog niet voldoende pijn bij grote baas Michael O’Leary. Er zullen zeker nog acties volgen.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium