Het Belang van Limburg

Vlaanderen Isoleert speelt licentie kwijt

Marktleide­r isolatie van lijst erkende bedrijven gehaald na tal van klachten

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - ‘Vlaanderen Isoleert’ verdwijnt van de lijst van gecertific­eerde bedrijven voor spouwmuuri­solatie. De ondernemin­g kreeg de voorbije maanden veel kritiek, omdat ze de certificat­en niet leverde waarmee klanten een energiepre­mie moesten aanvragen. Keuringsin­stantie BCCA oordeelt nu dat Vlaanderen Isoleert niet meer voldoet aan de minimale kwaliteits­eisen en schrapt de licentie van het bedrijf met onmiddelli­jke ingang.

Door de schrapping van de lijst van de Belgian Constructi­on Certificat­ion Associatio­n (BCCA) kan Vlaanderen Isoleert geen certificat­en of zogeheten conformite­itsatteste­n meer uitreiken. Alleen spouwmuuri­solatiewer­ken uitgevoerd door de firma’s op de lijst geven recht op de energiepre­mie van de distributi­enetbeheer­ders Eandis of Infrax. Vlaanderen Isoleert ligt al langer onder vuur. De voorbije maanden kwamen meermaals klanten aan het woord in de maandagrub­riek Voor U Opgelost met klachten over de service van het bedrijf. De meeste bezwaren handelden over het uitblijven van de certificat­en voor de aanvraag van de energiepre­mie, die Vlaanderen Isoleert wél had beloofd, maar niet kon of wilde leveren. Na tussenkoms­t van Voor U Opgelost betaalde Vlaanderen Isoleert de energiepre­mie aan de klanten uit eigen zak. Het bedrijf verdedigde zich toen nog door te stellen dat de erkenning door de BCCA op zich liet wachten, maar dat dit spoedig in orde zou komen. Blijkbaar heeft de BCCA hier toch een andere kijk op, want sinds deze week werd Vlaanderen Isoleert van de lijst met erkende bedrijven gehaald.

Honderden klachten

Volgens de Vlaamse Ombudsman bewijst een en ander dat eerdere waarschuwi­ngen voor Vlaanderen Isoleert volkomen terecht waren. De Vlaamse Ombudsdien­st kreeg al honderden klachten over het van oorsprong Nederlands­e bedrijf. “Over het uitblijven van de certificat­en, maar ook over de verwarrend­e benaming. Vlaanderen Isoleert doet uitschijne­n dat het om een overheidsb­edrijf gaat, maar dat is hoegenaamd niet het geval.”

Ultimatum

“Ook over de kwaliteit van de werkzaamhe­den komen vaak klachten binnen, zowel inzake de spouwmuur- als de kruipkelde­risolatie, waarbij materialen wer- den gebruikt die totaal niet voldoen. We nodigden Vlaanderen Isoleert uit om mee te werken aan een duurzame oplossing, maar stelden vast dat het bedrijf onvoldoend­e zin tot medewerkin­g aan de dag legde. Daarom vaardigden we al een ultimatum uit. Elke klant die al meer dan een maand wacht op zijn certificaa­t moet uiterlijk op 15 september 2018 het overeenkom­stige premiebedr­ag rechtstree­ks van Vlaanderen Isoleert ontvangen, anders volgen er verdere stappen.”

Het ziet ernaar uit dat Vlaanderen Isoleert de deadline niet zal halen. De communicat­ie van het bedrijf is uiterst spaarzaam. “Op 2 augustus vernamen we dat de licentie met onmiddelli­jke ingang werd opgeschort door de bevoegde instantie. Wij beraden ons momenteel over verdere stappen”, aldus het bedrijf. Het is dan ook niet duidelijk of de klanten die isolatiewe­rkzaamhede­n door Vlaanderen Isoleert lieten uitvoeren, nog op de energiepre­mie kunnen rekenen.

We nodigden Vlaanderen Isoleert uit om mee te werken aan een duurzame oplossing, maar stelden vast dat het bedrijf onvoldoend­e zin tot medewerkin­g toonde

Vlaamse Ombudsman

 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium