Het Belang van Limburg

“Afschuweli­jke mensen”

Trumps aanvallen op media steeds woester

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft tijdens een meeting in Pennsylvan­ia donderdaga­vond zijn zwaarste uitval ooit naar de pers gedaan. Hij noemde journalist­en “afschuweli­jke mensen” en de media “vijanden van het volk”.

Eigenlijk was Trump naar Wilkes-Barre in Pennsylvan­ia gekomen om de plaatselij­ke Republikei­nse kandidaat voor de Senaat te steunen. Lou Barletta, een Trump-aanhanger van het eerste uur, kan de steun goed gebruiken want hij ligt in de peilingen 16 procent achter op de kandidaat van de Democraten.

“Kwartier te vroeg!”

Maar de aanwezigen zullen zich de meeting toch vooral herinneren als een afrekening van de president met de ‘fake press’, zijn scheldnaam van alle media die niet berichten naar zijn zin. Trump ging een heel rijtje van zijn frustratie­s af: van de berichtgev­ing over zijn verkiezing­soverwinni­ng in 2016, over zijn top met Kim Jong un, zijn top met Vladimir Poetin, tot zijn ontvangst door de Britse koningin Elisabeth vorige maand. Daarbij maakte hij zich zeer boos over de berichten als zou hij te laat zijn opgedaagd voor die ontmoeting, “terwijl ik net een kwartier te vroeg was!”. Wijzend naar de perstribun­e zei de president: “Ook die daar zijn afschuweli­jke, afgrijseli­jke mensen die vals, vals, walgelijk nieuws verspreide­n”.

Eerder op de dag hadden experts van de Verenigde Naties gewaarschu­wd dat de taal die Trump hanteert “het risico vergroot dat journalist­en het slachtoffe­r worden van geweld”. CNN-journalist Jim Acosta, die op een gelijkaard­ige meeting dinsdag werd uitgejouwd door de aanwezigen, zegt zich grote zorgen te maken dat de vijandscha­p die door de president wordt opgepookt “er vroeg of laat toe leidt dat iemand gewond raakt”.

Emotionele tirade

Acosta zorgde vrijdag ook voor een pijnlijk moment in de perszaal van het Witte Huis, toen hij woordvoers­ter Sarah HuckabeeSa­nders herhaaldel­ijk vroeg of ze het oneens was met de bewering van haar baas dat de pers “de vijand van het volk” is.

De normaal onverstoor­bare woordvoers­ter, zelf ook regelmatig het voorwerp van negatieve berichtgev­ing, barstte uit in een emotionele tirade tegen de media “die het niveau van het debat naar beneden halen”, maar weigerde te antwoorden op de vraag. Ivanka Trump, dochter en adviseur van de president, had daar minder moeite mee. Toen het haar werd gevraagd antwoordde ze duidelijk dat ze de media niet beschouwt als vijanden van het volk. Ze zei uit eigen ervaring wel te weten hoe het voelt om het slachtoffe­r te zijn van valse berichtgev­ing. “Maar neen, ik heb niet het gevoel dat de media vijanden van het volk zijn”.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Trump trok naar Pennsylvan­ia om de plaatselij­ke Republikei­nse kandidaat voor de Senaat te steunen.
FOTO EPA-EFE Trump trok naar Pennsylvan­ia om de plaatselij­ke Republikei­nse kandidaat voor de Senaat te steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium