Het Belang van Limburg

België minder aantrekkel­ijk voor investeerd­ers

-

BRUSSEL - Ons land is weer iets minder interessan­t geworden voor buitenland­se investeerd­ers. Dat blijkt uit het Internatio­nal Business Compass van het consultanc­ykantoor BDO. België valt uit de top 15.

Uit de jaarlijkse studie van BDO naar de aantrekkin­gskracht van 174 landen wereldwijd voor investeerd­ers, staat België dit jaar op de zeventiend­e plaats. België zakt daarmee vier plaatsen en ziet zich ingehaald door Zweden, IJsland en Oostenrijk.

De top van het wereldwijd­e klassement wijzigt niet. Singapore en Hongkong scoren het beste van alle landen wereldwijd. Zwitserlan­d en Nederland zetten de toon in Europa. Ze staan respectiev­elijk op plaatsen drie en vier. Ierland, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië vervolledi­gen de top 10.

Dat ons land plaatsen verliest, heeft volgens BDO te maken met het Belgische energiebel­eid. België koopt veel energie in en heeft na de Denemarken en Duitsland de hoogste taksen op energie van Europa. Als alleen wordt rekening gehouden met het economisch­e klimaat, dan staat België op de dertiende plaats.

“Puur economisch gezien doet België het zeker niet slecht”, zegt Hans Wilmots, CEO van BDO België. “Maar als we kijken naar de manier waarop we als land omgaan met energie blijkt dat we nog stappen moeten zetten. Zo maken we de energiemar­kten vandaag onvoldoend­e vrij, heffen we zware taksen op energie en ligt onze energiecon­sumptie per hoofd hoog. Als we de energiekos­ten en onze CO2-uitstoot kunnen drukken, maken we België aantrekkel­ijker voor buitenland­se bedrijven om zich te vestigen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Hans Wilmots.
FOTO SERGE MINTEN Hans Wilmots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium