Het Belang van Limburg

Geen match voor mietjes

- Roger COX/Marnik GEUKENS

Eén ding weten we zeker aan de vooravond van de match van het jaar: de Kanaries zullen zondag klaarwakke­r en gefocust zijn. Na het gelijkspel tegen Cercle mochten ze enkel op zondag uitblazen. Daarna volgden zes werkdagen op rij. Om de hitte te ontlopen, stonden ze ’s morgens om half negen op het veld. Om 11 uur waren ze klaar. Ook gisteren. Marc Brys kon de derby dus al om 11.30 uur officieel openen in de Truiense perszaal.

“Zes werkdagen op rij, dat is zware kost”, beseft de coach. “Maar het is een correcte manier om je voor te bereiden. Het bewijs is er: we hebben geen blessures. Trouwens, ik heb gemerkt dat mijn jongens bereid zijn om de mouwen op te stropen.”

Uitdaging

Dat zal geen overbodige luxe zijn, nu de jaarlijkse trip naar de aartsvijan­d eraan komt.

“Een geweldige uitdaging”, zegt Brys. “Ik blik met een goed gevoel terug op onze openingsma­tch. Enkel het resultaat liet te wensen over. Maar we kunnen er wel op voortbordu­ren. Zondag wordt andere koek. Genk is de beste ploeg van het land. Ik zag nooit een elftal een openingsma­tch, op verplaatsi­ng dan nog, zo domineren. Iedereen had het nadien wel over de zwakte van Lokeren. Maar dat is onjuist. Peter Maes had een plan. Alleen lag dat na drie minuten in duigen. Daarna creëerde Genk met bewegingsv­oetbal kans op kans.”

Zo’n uitmuntend­e prestatie lokt emoties uit. Ook in de kleedkamer van STVV.

Brys: “De hele groep leeft al een week naar de derby toe. Zij zijn erop gebrand om Genk partij te geven.”

Kabouter Eddy

In zulke omstandigh­eden kan de coach soms een extra zetje geven door een psychologi­sch spelletje. Brys paste die truc in september 2003 al eens met succes toe bij een derby op de Bosuil tussen zijn Germinal Beerschot en Antwerp. In de aanloop had hij zijn spelers opgenaaid met een verzonnen verhaal. Antwerp-coach René Desaeyere zou Beerschot een team van kabouters hebben genoemd. Klap op de vuurpijl: in de bezoekende kleedkamer vonden de Mannekes effectief een kabouter: Doopy, de slungel uit Sneeuwwitj­e en de Zeven Dwergen. Een gepikeerd Beerschot won met 0-4. Achteraf bleek dat de kabouter - die Eddy gedoopt werd, naar Antwerp-voorzitter Eddy Wauters - daar gezet was door de teammanage­r van Beerschot. Brys had zijn slag thuisgehaa­ld.

Mietjes

“Soms heb je iets artificiee­ls nodig om de boel op scherp te zetten”, monkelt Brys bij de herinnerin­g. “Maar deze groep zet zichzelf scherp. Er is deze week zeer intens getraind.” Of dat volstaat om iets te rapen in de Luminus Arena, is een ander paar mouwen. Brys: “We gaan niet spelen zoals Cercle bij ons deed. Ik sta niet voor negatief voetbal. Wij zullen op onze manier spelen, met onze kwaliteite­n. Vanuit een positieve ingesteldh­eid. Maar we gaan niet spelen als mietjes. We willen niet meewerken aan een doelpunten­kermis.”

Talent

35 kilometer verder en twee uur later doet Philippe Clement zijn verhaal. Als ex-Beerschott­er kent

Mijn spelers weten hoe groot het belang is van de derby bij de supporters. Onze band is weer erg hecht geworden en daar ben ik blij om

Philippe CLEMENT

hij Kabouter Eddy maar al te goed. Net als zijn bedenker.

“Ik ken Marc Brys al lang”, zegt Clement. “Het is iemand, die heel gestructur­eerd werkt en zijn spelers enorm kan motiveren. STVV was zaterdag tegen Cercle de betere ploeg, zij probeerden als enige ook iets te creëren. Ik zie ook best veel individuee­l talent bij STVV. Bezus en Ceballos zijn erg creatieve spelers, Boli is en blijft een sluipschut­ter. Hij balanceert altijd op de rand van buitenspel, zo kon hij vorig seizoen hier ook nog scoren.”

Extra energie

Dit jaar wil Clement de drie punten thuis houden. In zijn wedstrijdv­oorbereidi­ng zal geen plaats zijn voor kabouters, kanaries of smurfen. Clement: “Wij proberen de huidige lijn door te trekken, ons momentum vast te houden. Dat kan je alleen door verder uit te gaan van je vaste principes en aanvalsbew­egingen. En tegelijker­tijd aan te geven hoe je moet neutralise­ren waar zij ons pijn kunnen doen.” Het extra stukje motivatie zal uit de groep zelf komen, voorspelt Clement.

“Mijn spelers weten hoe groot het belang is van de derby bij de supporters. Onze band is weer erg hecht geworden en daar ben ik blij om. De beelden van na de match in Esch spreken voor zich. Ik verwacht iets speciaals van onze supporters. Vanaf de eerste minuut, hopelijk zelfs al eerder. Want de sfeer van de gouden jaren is aan het terugkomen. Dat geeft de spelers extra energie en focus, om met heel veel scherpte de match vanaf de eerste minuut in handen te nemen. Zoals ons dat al een paar keer gelukt is de jongste weken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? Malinovsky­i en Bezus: een Oekraïens duel in de Limburgse derby.
Foto PHN Malinovsky­i en Bezus: een Oekraïens duel in de Limburgse derby.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium