Het Belang van Limburg

Bloedheet

- Marnik GEUKENS

Wordt het appelmoes of smurfentaa­rt? Knijpt Grote Smurf Tweety bij de keel of grijpt Gargamel nog eens een smurf bij de lurven? Het is zondagavon­d de Limburgse vraag van 1 miljoen en ondanks de ongelukkig­e ingeving van de kalenderma­ker kijken we met z’n allen, ook begin augustus, uit naar het antwoord. Derby’s geven het voetbal kleur, ook in Limburg. Een flinke portie gejen hoort daarbij, wie kent er niemand van de overkant op zijn werk, in zijn vriendenkr­ing of - godbetert in de familie.

Ook in de twee kleedkamer­s was het deze week gesprekson­derwerp nummer één. Niet dat het er wemelt van de Limburgers, al zijn het er alweer een paar meer dan een paar jaar geleden en kan de focus op de jeugdwerki­ng bij zowel STVV als KRC Genk die evolutie alleen maar versnellen. Maar ook de niet-Limburgers beseffen heus wel wat er zondagavon­d op het spel staat. Daar worden ze door hun achterban al enkele weken aan herinnerd. Het klonk een beetje raar na een Europese heenmatch tegen een Luxemburgs­e ploeg en met eerst nog de competitie-opener tegen Lokeren in het verschiet maar tien dagen geleden galmde al door de Luminus Arena dat er maar één ploeg in Limburg is. Het was op Stayen niet anders, zelfs na de ontgoochel­ende 0-0 tegen Cercle Brugge. Voorzitter Meekers geeft het verderop in deze krant ook toe: het gelijkspel voelde aan als een nederlaag. Het voedde ook de onvrede bij de Truiense achterban, die meer slagkracht had verwacht van de nieuwe Japanse eigenaars. Geduld is niet de grootste deugd van een voetbalsup­porter, heeft men ook aan de andere kant van de provincie al ervaren. Nochtans is de huidige hausse in Genk het resultaat van continuïte­it in het beleid, de uitbouw van een getalentee­rde spelersker­n.

De hechte groepssfee­r, het pure talent en de vele automatism­en bezorgden een indrukwekk­end Genk een vliegende start. Maar wat is die nog waard als het zondag fout loopt in de match van het jaar? En hoe drastisch zou de stemming niet omslaan in Sint-Truiden wanneer de aartsvijan­d een halt zou worden toegeroepe­n? Want ook al zijn de clubkleure­n geel en blauw in Haspengouw­se hoofden is het steevast zwart of wit.

De inzet is dus groot zondag, de gemoederen zullen hoog oplaaien. Het wordt bloedheet, niet alleen op de thermomete­r. Derbykoort­s in het kwadraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium