Het Belang van Limburg

VICEKAPITE­IN”

-

“Ik begrijp de club wel hoor. Je kan niet iedereen zomaar laten tekenen aan de voorwaarde­n die spelers wensen. Contractje hier, contractje daar.”

Maar jij bent niet zomaar een speler. Als wij nu zeggen dat jij symbool staat voor de wederopsta­nding van Club.

“Dan ben ik het met je eens. Maar zo werkt het nu eenmaal in de voetbalwer­eld. Van die onderhande­lingen is veel gemaakt, maar uiteindeli­jk ging het zoals altijd. Zij begonnen laag, ik begon hoog. Uiteindeli­jk kom je uit bij een middenweg waar je je goed bij voelt.”

Blijf jij dan tot 2022 bij Club?

“Je weet nooit wat er gebeurt. Wat? Dat mag je zelf invullen.”

Clubs in België en Nederland zijn handelshui­zen geworden. Maar jij bent niet zo. Jij bent nog old school trouw aan een club.

“Dat komt ook wel omdat ik 30 ben. Moest ik nu 25 of 26 jaar zijn, zou ik de stap wel gezet hebben. Daar ben ik eerlijk in. Maar ik ben 30. Als ik naar Engeland zou gaan, zou het zijn om in de middenmoot of tegen de degradatie te gaan spelen. Dat trekt me niet meer aan. De opties die ik overwoog waren exotische opties en financieel heel interessan­t. Gelukkig is het bij Club financieel ook goed. Ik kan een goed boterhamme­tje eten. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Kijk maar naar al die spelers die deze zomer terugkeerd­en.”

Hoe belangrijk is het voor Club dat de sterkhoude­rs blijven?

“Ze blijven hoor.”

niet

allemaal

Gaan Limbombe en Refaelov weg?

“Limbombe was goed, maar Groeneveld is dat nu ook. Rafa blijft een heel goede speler, maar hij wil gewoon voetballen. Ik begrijp dat wel hoor.”

Waarom is er geen plaats voor Refaelov?

“Wie haal je er dan uit? Vanaken kan je er niet af halen en op de flank spelen is in ons systeem ook moeilijk. Misschien achter de spits? Maar dat hebben we vorig jaar geprobeerd

Ruud VORMER in de play-offs, en dat pakte ook niet goed uit.”

En Limbombe?

“De transferma­rkt in Engeland sluit op 9 augustus. Hij heeft nog vijf dagen. Ik snap dat hij weg wil. Hij is 24 en hij is rijp voor Engeland. Op zijn plaats doet Arnaut (Groeneveld, nvdr.) het goed. Goeie acties, goeie voorzetjes. Er staat ook een goeie kop op. Hij is een slimme jongen die leeft voor zijn sport.”

Hoe belangrijk is het dat Hans Vanaken blijft?

“Voor ons is hij heel belangrijk. Soms zie ik dingen op training waarvan ik denk: dat is fantastisc­h. Wat hij kan, kunnen geen drie spelers in België. Of hij internatio­naal topklasse is, weet ik niet. Dat zal moeten blijken als hij straks de stap maakt.”

Van Vanaken wordt steeds opnieuw gezegd dat hij te traag is voor het internatio­nale topniveau.

“Ik begrijp die kritiek want dat is echt zijn stijl. Maar hij ziet alles heel snel. Het lijkt traag, terwijl hij het meeste van iedereen loopt. In ons systeem is hij heel belangrijk, net als Wesley. Ik hoop dat die twee lekker blijven. En die kritiek? Hans laat alles van zich afglijden. Heerlijk als je dat hebt. Dat is Hans. Had ik dat maar iets meer.”

Jij geeft toch ook de indruk dat het je allemaal niet deert?

“Ja, maar het interessee­rt me wel hoor. Zoals vorig jaar in de play-offs. Toen heb ik wel stress gehad, zeker na die 1-2 tegen Anderlecht. Toen was ik best chagrijnig. Ook thuis. Het zat echt in mijn hoofd dat we een superseizo­en aan het verkloten waren. We zagen Standard punten pakken en Anderlecht ook. Dat je dan twijfelt, is heel menselijk.

Ruud VORMER Daarom was ik zo blij met die overwinnin­g op Charleroi. We kwamen 1-0 achter en moesten daarna naar Standard. Als we op Charleroi niet gewonnen hadden, hadden we een probleem gehad.”

Wie zijn de grootste concurrent­en?

“Standard, Anderlecht. Genk doet ook mee in mijn ogen. Een goed team. En dan heb je Gent nog. Ze hadden een moeilijke eerste wedstrijd op Standard, maar ze gaan ook meedoen.”

Word je al wat meer met rust gelaten in Gent? Vroeger kon je wel eens volk voor je deur hebben.

“Dat loopt nu allemaal goed. In het begin was het even heftig, maar is het goed. Misschien komt dat omdat ik in België meer wordt gewaardeer­d. Daar ben ik wel blij om.”

Is het al gebeurd dat ze echt aan je deur stonden?

“Ja, dat was twee keer 's nachts. Gelukkig waren de kinderen aan het slapen. Een andere keer waren ze er niet. Leuk was het toen niet, maar wat kan je er aan doen? Ik haalde de politie erbij, maar ja, dat zijn ook Gentenaars. Die dachten misschien ook: ‘pak hem maar lekker, die Vormer’.” (hilariteit)

Hoe gaat je vrouw om met een chagrijnig­e Ruud?

“Als zij een slechte dag heeft op het werk, kan ze daar beter mee om dan ik. Zij probeert mij altijd te helpen. Dan praten we samen over wat me dwarszit en hoe we het kunnen oplossen. Het gaat dan echt over voetbal en over wat ik er zelf aan kan doen.”

Is je vrouw de vicekapite­in van Club Brugge?

“Ja hoor. Zoeken jullie een titel voor jullie stuk?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium