Het Belang van Limburg

Gala krijgt een gala

-

Voor de curator van het MNAC, Estrella de Diego, zit daar het bewijs dat de karikatuur van Gala als poenpakker en streber niet klopt. Waarom liet ze anders het kunstmilie­u waarin ze zo goed ingeburger­d was achter zich? De Diego is er van overtuigd dat Gala meer was dan mooi en ambitieus, en dat ze meer in de aanbieding had dan haar mysterieuz­e Russische aura.

De perstekst typeert Gala als een vrouw die veel las, schreef en surrealist­ische objecten maakte. Ze ontwierp zelf kleren - het woord ‘galakledin­g’ is hier niet ijdel gebruikt. Het museum exposeert veel foto’s waarvoor Gala poseerde: van Man Ray, Brassaï en Cecil Beaton. Ze staat ook op schilderij­en van Max Ernst.

De übermuze van de 20ste eeuw

Uiteraard is dit voor een deel een Dalí-tentoonste­lling. Gala komt voor op tal van zijn spraakmake­nde schilderij­en, zoals de Madonna van Port Lligat of Eén seconde voor het ontwaken uit een droom veroorzaak­t door een vliegende bij rond een granaatapp­el. Of er zijn portretten waarop hij haar liefdevol enkele koteletjes op de schouder schildert of haar afbeeldt met opkomende symptomen van een neushoorn.

Het punt dat de tentoonste­lling maakt, is dat Gala coauteur was van dit oeuvre. In de latere fase van zijn leven erkende Dalí haar inbreng en onderteken­den ze samen met ‘Gala-Salvador Dalí’. In de perstekst zegt Estrella de Diego: “Gala creëerde haar eigen imago en bepaalde zelf hoe ze op de schilderij­en in beeld zou komen. Zo lag ze aan de basis van het beeld dat hij ontwierp. Ze was deelgenoot van het concept ‘de artiest als kunstwerk’, dat Dalí nastreefde.” De kunstgesch­iedenis wordt stilaan herschreve­n vanuit een vrouwvrien­delijker perspectie­f. Een feministe als Germaine Greer deed dat enkele jaren geleden nog door de inbreng van de partners te herinterpr­eteren. Ze noemde Gala de übermuze van de twintigste eeuw. “Na haar heengaan was Dalí’s verbazingw­ekkende creativite­it uitgedoofd”, schreef ze. Versta: zonder de brandstof van de vrouw rijdt het karretje niet ver meer. Wie weet had de Een muze, dat was toch iemand die in de achtergron­d kunstenaar­s tot grootse daden inspireerd­e? Drie decennia na haar overlijden krijgt Gala, de wederhelft van Salvador Dalí, voor het eerst een tentoonste­lling over haar persoon. Waar heeft ze dat

aan verdiend? man op zijn 78 zijn beste jaren wel achter zich.

De recentste demarches om de kunsthisto­rie te herbekijke­n, gooien het over een andere boeg. Ze erkennen simpelweg iemands talent. Dat is wat Barcelona momenteel doet met Gala. Hetzelfde gebeurde met de beeldhouws­ter Camille Claudel, wiens werk steeds overschadu­wd werd door Auguste Rodin. Dit voorjaar kreeg ze in Nogentsur-Seine haar eigen museum. Omdat haar werk de moeite is.

 ?? FOTO BRIDGEMANI­MAGES.COM ?? Gala met Salvador Dalí. Ze bleef bij hem tot haar dood in 1982.
FOTO BRIDGEMANI­MAGES.COM Gala met Salvador Dalí. Ze bleef bij hem tot haar dood in 1982.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium