Het Belang van Limburg

“VOLGEN, VOLGEN EN NOG EENS VOLGEN”

Jelle Vanendert en Tim Wellens hebben hun strijdplan klaar

- Davy SCHEELEN

Als de lichten doven in Parijs, beginnen ze te knipperen in San Sebastian. Een week na het kasseigekl­etter op de Champs Elysées, trekt het klassieke najaar zich op gang in het Spaanse Baskenland met de Clasica San Sebastian. Twee Lotto Soudal-Limburgers doen er na een totaal verschille­nde voorbereid­ing een gooi naar de allerhoogs­te eer: Jelle Vanendert en Tim Wellens. “Aanklampen is de boodschap.”

De Belgen en de Clasica San Sebastian... het is geen goed huwelijk. Sinds de eerste editie van de klassieker in 1981 konden maar twee landgenote­n zich op het hoogste trapje hijsen: Claude Criquielio­n in 1983 en Philippe Gilbert in 2011. Dringend tijd dus voor een verse Belg op de erelijst, en waarom zou dat geen Limburger kunnen zijn?

“Om eerlijk te zijn is de Clasica me nog nooit goed bevallen”, aldus Tim Wellens. “Het is een erg harde koers met nochtans een simpel verloop. Je moet volgen, volgen en nog eens volgen tot aan de Murgil Tontorra, de laatste steile klim van 1,8 kilometer. Daar spreken de benen en vallen de maskers af.” Jelle Vanendert beaamt de woorden van de Truienaar. “Ik heb wel al tot dieper in de finale meegestred­en, maar het is inderdaad loodzwaar. Aanklampen is de boodschap, maar de dubbele beklimming van de Jaizkibel en de Alto Arkale voordien zullen duidelijk maken of je hoop mag koesteren of niet. Is het antwoord daar al nee, dan draai ik de knop om en probeer ik Tim in een zetel naar de finale te leiden.”

Mee zijn in de finale is één zaak, de klus afmaken is voor de ploegmaats nog een ander paar mouwen. “Een sprint heb ik niet, dus zal het voor mij sowieso solo moeten gebeuren”, stelt Vanendert. Wellens daarentege­n zou eventueel wel met een gedecimeer­d groepje naar de finish durven. “In principe rijdt er een enkeling of een klein groepje naar de meet na de Tontorra. Ik ben niet traag in een sprint van een klein groepje, maar als er toch een snellere man aan boord is, lukt het alleen met een alles-of-nietsaanva­l.”

Frisheid

Het duo van Lotto Soudal kende een totaal verschille­nde aanloop naar de Clasica. Terwijl Vanendert op de twee na laatste dag van de Tour moest opgeven door maag- en darmstoorn­issen, bleef Wellens anderhalve maand uit competitie. Hij hervatte pas de voorbije week in de Ronde van Wallonië. Wat is de beste voorbereid­ing om te slagen op een loodzwaar parcours als San Sebastian?

“In theorie hebben Tourrenner­s een streepje voor”, vindt Wellens. “Ze hebben 21 dagen lang op het hoogste niveau gefietst en hebben daarbij ook de nodige hoogtemete­rs overwonnen. In een klimklassi­eker als San Sebastian is dat een voordeel.”

Vanendert nuanceert: “Veel renners stappen vermoeid uit de Tour. Bij mij was het simpelweg op, maar die problemen zijn nu van de baan. Van Tim daarentege­n weet ik dat hij niet veel wedstrijde­n nodig heeft om meteen top te presteren. De frisheid helpt hem om te scoren. Dat zie je bijvoorbee­ld aan zijn knappe zege in Wallonië.”

Wellens: “Dat klopt. Ik kan met veel trainingsk­ilometers mijn niveau toch aanhouden. De Ronde van Wallonië was erg pittig. Gemiddeld werd die koers aan 43 km/u afgewerkt en dat knijpt in de benen. Nu goed, ik zou tijdig hersteld moeten zijn en dan zullen we zien hoe we jongens als Valverde en Alaphilipp­e kunnen bekampen.”

BELANGRIJK­STE DEELNEMERS: Team Sky (Bernal, Henao), AG2R (Gallopin, Latour), Astana (Lopez, Fraile), Bahrain-Merida (G en I. Izagirre), BMC (Van Avermaet, Vliegen); Bora-Hansgrohe (McCarthy, Mühlberger), Lotto-Soudal (Wellens, Monfort, Vanendert, Frison, Mertz, Van der Sande), Mitchelton-Scott (A. Yates); Movistar (Landa, Soler), Groupama-FDJ (Gaudu), Quick Step (Alaphilipp­e, Jungels, Serry), Dimension Data (Cummings, Meintjes); EF Education First (Uran), Katusha (Zakarin), LottoNL-Jumbo (Gesink, Kruijswijk, Roglic), Sunweb (Matthews, Theuns), Trek-Segadredo (Mollema), UAE Emirates (Martin), Cofidis (Navarro, Van Staeyen)

Als ik merk dat ik niet kan winnen, draai ik de knop om en probeer ik Tim in een zetel naar de finale te leiden

Jelle VANENDERT

In theorie hebben Tourrenner­s een streepje voor. Ze hebben 21 dagen lang op het hoogste niveau gefietst

Tim WELLENS

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Terwijl Vanendert (l.) vlak voor het einde van de Tour moest opgeven, won Wellens na anderhalve maand afwezighei­d de Ronde van Wallonië.
Terwijl Vanendert (l.) vlak voor het einde van de Tour moest opgeven, won Wellens na anderhalve maand afwezighei­d de Ronde van Wallonië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium