Het Belang van Limburg

Kruispunt drie weken afgesloten voor verkeer

Ingrepen maken gevaarlijk punt veiliger voor scholieren

- Johnny GEURTS

Het kruispunt van de Wijerstraa­t en Winterstra­at in Bilzen krijgt een verhoogd verkeerspl­ateau, nieuwe stoepen en oversteekp­laatsen én extra verlichtin­g. “Dagelijks begeven zich hier immers zo’n 1.000 fietsende scholieren in het verkeer op weg naar één van de vijf grote scholen in de buurt. Tijdens de werken, die klaar zijn bij de start van het nieuwe schooljaar, gelden drie omleidinge­n”, stelt schepen van Onderwijs Bruno Steegen (Open Vld).

“De herinricht­ing op dit kruispunt in Bilzen stond hoog op onze agenda. Er zijn in de onmiddelli­jke omgeving een vijftal grote scholen. In overleg met de oudercomit­és voeren we deze eerste belangrijk­e ingreep door. Volgend jaar bekijken we de toestand ter hoogte van de Alma aan de Pijpenpoor­t, waarvan momenteel de concepten worden uitgewerkt”, zegt schepen Bruno Steegen. De kruising van de Weijerstra­at met de Winterstra­at is een drukke zone. “Dagelijks passeren hier 8.000 auto’s. Het aantal fietsers, veelal schoolgaan­de jeugd ligt op schooldage­n rond de 1.000”, zegt Johnny Greyn, verkeersde­skundige van de politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst.

Het kruispunt zal de volgende weken uitgerust worden met een volledig verhoogd verkeerspl­ateau. “Dit zorgt voor een betere visualiser­ing en zal de snelheid remmen. Er komt ook een versmallin­g aan de kruising in de richting van Schuurhove­n en de richting van de Winterstra­at. De hoge stoepen worden weggewerkt zodat de toegankeli­jkheid wordt geoptimali­seerd bij het oversteken voor voetganger­s en minder mobiele personen. Bijkomende verlichtin­gspunten aan de drie oversteekp­laatsen verbeteren bovendien de zichtbaarh­eid”, benadrukt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA).

Omleiding

De werken aan het kruispunt starten maandag. “Dan worden ook de omleidings­borden aangebrach­t. Verkeer in deze zone wordt tijdens de werken, die duren tot het begin van het schooljaar omgeleid”, vertelt schepen van Mobiliteit Walter Bollen (N-VA). “Verkeer komende vanuit Meershoven wordt omgeleid via het Pijpenhof, de Winterstra­at en zo verder richting Spurkerweg. Omgekeerd moeten bestuurder­s de omleiding via de Hospitaals­traat, Stationlaa­n en Parklaan volgen. Het zwaar en doorgaand verkeer wordt al eerder afgeleid via de Spelversta­at en Kapittelst­raat. Het wordt even omrijden, maar de schoolgaan­de jeugd krijgt er een veilig kruispunt voor in de plaats.” De kostprijs bedraagt 100.000 euro, waarvan de helft betoelaagd door de provincie.

 ?? FOTO JOGE ?? Het kruispunt Wijerstraa­t - Winterstra­at zal tegen 1 september veel veiliger zijn.
FOTO JOGE Het kruispunt Wijerstraa­t - Winterstra­at zal tegen 1 september veel veiliger zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium