Het Belang van Limburg

“Wachten tot 2142 voor volgende eclips”

80 zoneclipss­pecialiste­n komen samen in Cosmodrome

- Chris NELIS

Genk is de gaststad voor een driedaagse wereldconf­erentie over zoneclipse­n. Zo’n tachtig specialist­en uit twaalf verschille­nde landen zitten nog tot en met zondag in de zaal van de Cosmodrome in het recreatieo­ord Kattevenne­n om er met elkaar te debatteren. Ruben Verboven uit Herk-de-Stad is een van hen. Hij trok zowat de hele wereld rond om eclipsen te waarnemen.

Dat de stad Genk erin geslaagd is de wereldtop van eclipsspec­ialisten voor een driedaags congres te strikken, is opvallend. “Zo’n congressen worden alleen gehouden in jaren dat er geen eclipsen zijn”, zegt Raf Santermans, coördinato­r van de Cosmodrome. “Dat is dit jaar het geval. De voorgaande keren waren die conferenti­es in New Mexico (2014) en New Delhi (2011). We wilden ons als sterrenwac­ht ook eens kandidaat stellen, en het werd ons nog toegewezen ook. Dit is een buitengewo­ne kans om ons wat meer op de kaart te zetten.”

Bewolkt

In totaal zijn er tachtig deelnemers uit twaalf verschille­nde landen. Ruben Verboven uit Herkde-Stad is een van hen. Bijna zijn heel leven lang is hij gepassione­erd door zonsverdui­steringen. “Ik herinner mij nog dat er in 1999 een volledige zonsverdui­stering zat aan te komen”, zegt Verboven. “Ik was toen veertien jaar en had er echt alles voor over om die te kunnen zien. Je kon de eclips al waarnemen in het zuiden van België, maar ik ben naar Metz in Frankrijk gereisd om daar te kijken. Veel van de verduister­ing heb ik toen niet kunnen zien: het was te bewolkt. Voor de volgende volledige zonsverdui­stering moeten we wachten tot in 2142. Ik zal dus nog wat geduld moeten hebben.”

Faeröereil­anden

Maar de gedrevenhe­id van de jonge Verboven werd er niet minder op, ook al was het maar om gedeelteli­jke eclipsen te kunnen waarnemen. “Zo ben ik in 2009 naar China gevlogen, in 2012 naar Australië en in 2015 naar de Faeröereil­anden”, aldus Verboven. “Op die laatste plaats hadden we maar vijf procent kans om iets van de verduister­ing te kunnen waarnemen. We zaten toen met 1.400 mensen op een boot om te kijken. Ik stond met nog enkele mensen aan de juiste kant van de boot om ook effectief iets te kunnen waarnemen, ook al duurde het maar twintig seconden.” Waarom Verboven zo gedreven is in deze materie? “Ik denk door de beleving. Sommige mensen juichen op zo’n moment, andere huilen. Het kan soms heel emotioneel worden. Het gaat immers om een klein moment waarop de normale gang van de natuur op onze aarde wordt onderbroke­n. Heel de natuur schikt zich ernaar. Dieren gaan slapen of worden wakker, bloemetjes sluiten zich. Zo’n verduister­ing brengt veel meer teweeg dan je doorgaans zou verwachten.” Ook bezoekers kunnen nu zondag mee de sfeer opsnuiven tijdens de conferenti­e. De lezingen starten om 9 uur en sluiten af om 18 uur. Onder meer de Belgische Petra Vanlommel van het Solar Terrestria­l Center of Excellence zal het hebben over de Belgische bijdrage aan het voorspelle­n van het ruimteweer.

Een zoneclips kan soms heel emotioneel zijn. Het gaat immers om een klein moment waarop de normale gang van de natuur op onze aarde wordt onderbroke­n

Ruben VERBOVEN

Congresgan­ger

→ Meer info: www.kattevenne­n.be

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Ruben Verboven (links) en Raf Santermans debatteren mee tijdens het wereldcong­res over zonsverdui­steringen.
FOTO CHRIS NELIS Ruben Verboven (links) en Raf Santermans debatteren mee tijdens het wereldcong­res over zonsverdui­steringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium